Evropa musí podle centrálních bankéřů vyřešit dluhovou krizi

27.06.2010
čtk

Evropa musí vyřešit svou dluhovou krizi, aby neohrozila oživení světové ekonomiky tažené Čínou a dalšími rozvíjejícími se zeměmi. Uvedli to dnes představitelé centrálních bank na výroční schůzce Banky pro mezinárodní platby (BIS).

Světová ekonomika nyní podle centrálních bankéřů oživuje za pomoci rozsáhlé hotovosti, kterou do ní napumpovali v době finanční krize, toto oživení má ale v různých zemích různé tempo. Hlavním opozdilcem je Evropa, která se potýká s důsledky výrazných rozpočtových škrtů. Určitá slabost se objevuje rovněž u ekonomiky Spojených států, která v prvním čtvrtletí rostla pomaleji, než se očekávalo, napsala agentura Reuters.

Světová ekonomika vykazuje vícerychlostní oživení, které vedou rozvíjející se trhy, a to zejména v Asii, řekl guvernér filipínské centrální banky Amando Tetangco. Čína je nyní hlavním motorem růstu světové ekonomiky, dodal.

Schůzky BIS se účastní představitelé zhruba stovky centrálních bank a mezinárodních organizací, včetně prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta a předsedy americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek