Radičová se prý dohodla na postupu ohledně fondu EU

27.06.2010
čtk

Pravděpodobná budoucí slovenská premiérka Iveta Radičová se prý před několika dny dohodla se šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem na dalším postupu Slovenska ohledně záchranného finančního balíku Evropské unie. Radičová to uvedla v diskuzních pořadech Slovenské televize a televize Markíza. Popřela rovněž informace, že EU požaduje, aby Slovensko podepsalo dohodu o záchranném balíku do července.

Informovala jsem ho o postupu, který chceme zvolit ve Slovenské republice z hlediska představení všech podmínek, které jsou v této smlouvě, našemu parlamentu. Dohodli jsme se na společných postupech, prohlásila v STV Radičová.

Později v televizi Markíza odmítla informace, že vyjádření Slovenska se očekává do začátku července. Ten tlak takto formulován vůbec nebyl, protože normálním a standardním postupem je prodiskutovat takovéto závažné téma (…) na půdě parlamentu, což pan Barroso přijal jako vážný argument, řekla. Média o víkendu informovala, že pokud Slovensko do července dohodu o záchranném balíku nepodepíše, ztratí nárok na pomoc od EU.

Radičová obhajovala zdrženlivý postoj nové koalice k záchrannému balíku tím, že ještě neviděla podmínky smlouvy, kterou by mělo Slovensko podepsat. Dodala, že pravomoc učinit definitivní rozhodnutí má i nadále současný premiér Robert Fico. Tvrdila rovněž, že navržený záchranný balík je nešťastné a špatné řešení. Fico zase namítal, že dohodu nemůže podpořit, protože nová koalice se k ní staví odmítavě.

Země Evropské unie se nedávno dohodly s Mezinárodním měnovým fondem na balíku mimořádné finanční pomoci v hodnotě 750 miliard eur (přes 19 bilionů Kč) pro případnou podporu států, které by se dostaly do podobných těžkostí jako Řecko. Slovensko, jehož podpis je nezbytný pro spuštění tohoto mechanismu, by mělo poskytnout příspěvek zhruba 4,5 miliardy eur. To je více než třetina plánovaných příjmů slovenského rozpočtu pro letošní rok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek