Prezidentské volby ukáží budoucnost německé koalice

29.06.2010
čtk

Ve středu se sejde Spolkové shromáždění, aby zvolilo nového německého prezidenta. Ze čtyř adeptů má největší šance na vítězství kandidát vládní koalice Christian Wulff. Předem rozhodnutou volbu ale zdramatizovala opoziční nominace Joachima Gaucka, který si získal sympatie nejen německé veřejnosti, ale i některých volitelů z vládního tábora. Ačkoli mu to nejspíš k úspěchu stačit nebude, může zkomplikovat cestu Wulffa do nejvyššího úřadu, a tak zasadit další ránu nepopulární koalici kancléřky Angely Merkelové.

Volba desátého prezidenta Spolkové republiky se koná měsíc po nečekaném odstoupení Horsta Köhlera. Ten rezignoval kvůli kritice, jíž byl vystaven po svých nešťastných výrocích, jimiž dal do souvislosti nasazení německé armády v Afghánistánu se zajišťováním hospodářských zájmů Německa.

O jeho nástupnictví se vedle premiéra spolkové země Dolní Sasko Wulffa a uznávaného bojovníka za občanská práva v bývalé NDR Gaucka utkají ještě poslankyně postkomunistické Levice Lukrezia Jochimsenová a krajně pravicový písničkář Frank Rennicke. Vyhlídky obou posledně jmenovaných jsou ale zanedbatelné.

Objeví se v tajné volbě přeběhlíci?

V Německu hlavu státu volí poslanci Spolkového sněmu a reprezentanti všech 16 regionálních parlamentů, které vybírají podle předem určeného klíče strany v nich zastoupené. Ačkoli volitelé nejsou podle ústavy v tajné volbě prezidenta ničím vázáni, obvykle hlasují podle doporučení politického uskupení, která je do volebního sboru vyslalo. Německý prezident má podobně jako český hlavně reprezentativní funkci. Volen je na pět let.

Letošní Spolkové shromáždění čítá 1244 jmen. Středopravá vládní koalice křesťanských demokratů (CDU/CSU) a liberálů (FDP) v něm disponuje s 644 hlasy absolutní většinou. Právě ta je potřeba k vítězství některého z kandidátů v prvních dvou kolech volby. Pokud se pro žádného nevysloví minimálně 623 volitelů, stačí ve třetím kole k úspěchu prostá většina odevzdaných hlasů.

Podle této volební matematiky by měl mít jednapadesátiletý místopředseda CDU Wulff dveře do prezidentského zámku Bellevue otevřené již v prvním kole. Vládním táborem ale zmítají spory a vzájemné osočování a někteří liberálové z východu Německa už veřejně deklarovali, že hodlají podpořit sedmdesátiletého Gaucka, kterého do boje o prezidentské křeslo navrhly dvě nejsilnější opoziční strany, sociální demokracie (SPD) a Zelení. V tajné volbě navíc nelze vyloučit ani další přeběhlíky.

Wulff proto nemá vítězství úplně jisté, i když je velmi pravděpodobné. Stal by se tak nejmladším prezidentem v dějinách poválečného Německa.

Gauck má šanci zvítězit pokud bude 3. kolo

Gauck nemůže minimálně v úvodním hlasování počítat s podporou marxistické Levice. Ta posílá do klání svou kandidátku, jejím představitelům je navíc trnem v oku Gauckova podpora působení německých vojáků v Afghánistánu. Alespoň teoretické šance má někdejší evangelický farář z Rostocku až ve třetím kole za předpokladu, že na svou stranu získá část volitelů Wulffa a Jochimsenové. Někteří vyslanci Levice už také naznačili, že by v takovém případě zvážili hlas pro bývalého vedoucího úřadu, který dokumentuje aktivity východoněmecké obdoby StB, Stasi.

I tak zůstává Wulff hlavním favoritem středeční volby. Její průběh hodně naznačí i o aktuální situaci ve vládní koalici. Prosazením svého kandidáta hned v prvním kole by podle odborníků demonstrovala, že je jednotná a má stále kontrolu nad svými lidmi. Pokud koalice tuhle volbu prezidenta zvládne dobře, může ji navenek prodat jako průlom. Pokud to ale půjde špatně, tahle koalice se rozpadne, prorokuje německý politolog Oskar Niedermayer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek