Šéf Bundesbanky odmítá výzvu USA ke stimulaci ekonomiky

29.06.2010
čtk

Výzvy Spojených států ke stimulaci ekonomiky pomocí deficitních rozpočtů a zvyšování mezd by měly odmítnout i vlády zemí s přebytky obchodní a platební bilance. Řekl to dnes šéf německé Bundesbanky a člen vedení Evropské centrální banky Axel Weber. Podle něj by se tyto země měly naopak rovněž připojit k německé cestě ozdravování veřejných financí a rozpočtových úspor, protože to je „nezbytná podmínka udržitelného a vysokého růstu“.

Americký prezident Barack Obama před víkendovým summitem zemí G20 v Kanadě vyzval své partnery zejména v Evropě, aby odložily plány konsolidace veřejných financí na pozdější dobu a zatím pokračovaly v podpoře ekonomik oživujících z hluboké recese. Důrazně ho podpořil například investor a miliardář George Soros, který tvrdě kritizoval Berlín za úspornou politiku a bránění růstu mezd a prohlásil, že německá politika zavede Evropu do další krize a sociálního rozvratu.

Snahy o řízení globální poptávky prostřednictvím expanzivní fiskální politiky a dohod na vyšších mzdách s cílem dát ekonomice růstový impulz, snahy, které se projevují výzvami vůči zemím s přebytky platební bilance, by měly být rozhodně odmítnuty, uvedl Weber v textu připravovaného projevu.

Největší tlaky pociťuje v tomto směru z přebytkových zemích vedle Číny právě Německo, které několik zemí G20 v čele s USA vyzvalo, aby podpořilo domácí poptávku a tím i evropskou a globální ekonomiku. Summit G20 se však usnesl, že jednotlivé země budou přistupovat k podpoře hospodářského růstu a snižování rozpočtových deficitů v nejbližší době vlastními cestami a vlastním tempem. Lídři se tak nedohodli na žádné koordinaci ekonomické politiky, tedy ani na urychleném snižování deficitů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek