1. kolo volby německého prezidenta ukázalo nespokojenost v koalici

30.06.2010
čtk

Spolkové shromáždění v Berlíně dnes v prvním kole nevybralo nového prezidenta Německa. Špatná zpráva je to hlavně pro kancléřku Angelu Merkelovou, neboť její koalice měla před hlasováním absolutní většinu, která měla stačit ke zvolení favorizovaného vládního kandidáta Christiana Wulffa. O osobě desátého prezidenta Spolkové republiky tak rozhodne dnešní druhé, případně třetí kolo tajné volby.

Dosavadní premiér spolkové země Dolní Sasko Wulff dostal jen 600 hlasů. Ke zvolení v prvním kole bylo třeba nejméně 623 hlasů volitelského sboru složeného z 1244 německých poslanců a zástupců regionálních parlamentů. Vládní koalice křesťanských demokratů (CDU/CSU) a liberálů (FDP) přitom disponovala 644 voliteli.

Část jich tak musela hlasovat pro kandidáta opoziční sociální demokracie (SPD) a Zelených Joachima Gaucka, jenž si připsal 499 hlasů. Před volbou jich měl někdejší šéf úřadu pro dokumentaci aktivit východoněmecké komunistické tajné policie Stasi zajištěno asi o 30 méně.

Je to silný signál kancléřce, zhodnotil výsledek prvního kola politolog Lothar Probst v televizi Phoenix. Ukazuje podle něj, že v koalici panuje větší nespokojenost, než se očekávalo. Hlavně volitelé z východu země podle Probsta hlasovali podle svého přesvědčení, a nikoli podle stranické linie. Německý politolog tak nevylučuje ani to, že dnes dojde i na třetí kolo volby. Tuto variantu už před volbami označovali někteří odborníci za těžkou ránu pro koalici oslabenou spory.

Ze zbývajících dvou adeptů získala 126 hlasů poslankyně postkomunistické Levice Lukrezia Jochimsenová, tedy o dva více než její strana ve Spolkovém shromáždění má. Pro krajně pravicového písničkáře Franka Rennickeho se vyslovili tři volitelé. Třináct hlasujících se zdrželo.

Druhé kolo začne v 15:15 SELČ a ke zvolení některý z kandidátů potřebuje opět absolutní většinu nejméně 623 hlasů.

Volba nového německého prezidenta se koná měsíc po nečekaném odstoupení Horsta Köhlera. Ten rezignoval kvůli kritice, jíž byl vystaven po svých výrocích, jimiž dal do souvislosti nasazení německé armády v Afghánistánu se zajišťováním hospodářských zájmů Německa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek