Lídr polské levice zachová před volbou prezidenta neutralitu

30.06.2010
čtk

Lídr polské levice před nedělním druhým kolem prezidentských voleb oficiálně nepodpoří ani kandidáta vládní liberální Občanské platformy Bronislawa Komorowského ani předsedu pravicově-populistické strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Předseda Svazu demokratické levice Gregorz Napieralski, který v prvním kole hlasování obsadil třetí místo, nechá na voličích, jak budou hlasovat.

Rozhodnutí nechávám mým voličům, oni jsou odpovědní…, řekl dnes večer Napieralski, kterého v prvním kole prezidentských voleb před týdnem a půl podpořilo 13,7 procenta voličů.

Vzhledem k tomu, že předsedu dolní komory parlamentu Komorowského a šéfa PiS po ohlášení výsledků hlasování dělilo jen přibližně pět procentních bodů, snažili se oba politici získat Napieralského na svoji stranu.

Známý antikomunista Kaczyński minulý týden přislíbil, že o Svazu demokratické levice nebude mluvit jako o postkomunistech, ale jako o levici. Polská média v souvislosti s touto jeho proměnou připomínala, že ještě v roce 2004 žádal, aby byla tato strana zakázána.

Komorowského mohou ve druhém kole prezidentských voleb volit ti příznivci levice, pro které je Jaroslaw Kaczyński ztělesněním krajního konzervatismu. I když je Komorowski praktikujícím katolíkem a zastává tradiční hodnoty, mohl by pro tuto skupinu představovat menší zlo. Kaczyński zase může oslovit ty voliče, kteří si přejí štědřejší sociální stát.

Podle průzkumu veřejného mínění, který pro televizi TVN provedl institut SMG/KRC, by pro Komorowského v neděli hlasovalo 54 procent voličů. Kaczyńskému by svůj hlas dalo 41 procent lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek