Klaus poblahopřál Komorowskému

05.07.2010
čtk

Český prezident Václav Klaus poblahopřál Bronislawu Komorowskému za sebe i občany ČR ke zvolení novým polským prezidentem a pozval jej na oficiální návštěvu Česka. Zároveň k „skvělému výsledku“ pogratuloval i poraženému kandidátovi Jaroslawu Kaczyńskému s tím, že to považuje za předstupeň jeho dalších politických úspěchů. Oba dokumenty Klaus zveřejnil na svém webu. Komorowski z liberální Občanské platformy premiéra Donalda Tuska získal v prezidentských volbách 53 procent hlasů, Kaczyński 47 procent.

Klaus v dopise Komorowskému připomněl své vazby s minulým polským prezidentem Lechem Kaczyńským, bratrem Jaroslawa. Vztahy mezi Polskem a Českou republikou dosáhly v poslední době nebývalé úrovně a jsem přesvědčen, že k tomu významně přispěla i plodná spolupráce prezidentů obou zemí. Polské prezidentské volby jsem sledoval s nevšedním zájmem a s pocitem stále živé rány po nedávném tragickém skonu vašeho předchůdce, uvedl Klaus v dokumentu adresovaném Komorowskému. Dodal, že je přesvědčen, že si s novým polským prezidentem bude v mnoha otázkách rozumět.

V listu pro Jaroslawa Kaczyńského, šéfa pravicově-populistické strany Právo a spravedlnost (PiS), Klaus vzpomněl na jeho bratra-dvojče Lecha Kaczyńského, jehož smrt při dubnové letecké katastrofě byla důvodem předčasných prezidentských voleb. I když jste nakonec byl těsným rozdílem poražen, vaše úsilí, osobní nasazení a působivá kampaň v posledních týdnech je hodna obdivu a současně dokazuje, že ideály a principy, které jste spolu se svým bratrem vyznávali a důsledně prosazovali do praktické politiky, nacházejí v Polsku velkou odezvu, uvedl Klaus.

Dodal, že ideály a principy, které oba bratři vyznávali, pozitivně rezonují nejen v Polsku, ale i u mnoha lidí a politiků na jih od Polska. Mezi něž se se vším respektem počítám i já sám, uvedl český prezident. Napsal, že Lecha Kaczyńského považoval za osobního i politického přítele.

Letecká katastrofa u západoruského Smolenska, při níž zahynul Lech Kaczyński s chotí Marií a desítky osobností veřejného života, si vyžádala téměř stovku lidských životů. Delegace se jela poklonit památce tisíců polských důstojníků, které v nedaleké Katyni před 70 lety zavraždila sovětská tajná policie NKVD.

Klaus po tragédii uvedl, že v Kaczyńském ztratil svého osobního přítele, označil jej i za přítele celé České republiky. Ocenil jeho přínos pro česko-polské vztahy, které byly podle Klause nejlepší v historii. Klause a Lecha Kaczyńského spojoval podobný postoj k Evropské unii, sdíleli mimo jiné kritický vztah k Lisabonské smlouvě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek