Řím a Jeruzalém

Řím a Jeruzalém
Střet starověkých civilizací
Martin Goodman
Nakladatel Rybka Publisher 2007

Historik Martin Goodman se pokusil v této monumentální studii popsat vztahy mezi římskou a židovskou civilizací a odpovědět na otázku, proč došlo ve starověku ke střetu těchto dvou světů, který v mnohém ovlivnil evropské dějiny až do současnosti.

ANOTACE

Především se oxfordský historik Goodman zaměřil na zkoumání rozdílů a paralel mezi oběma kulturami. Na téměř pěti stech dvaceti stranách přináší obraz tehdejšího světa, respektive to, co o něm z nejrůznějších pramenů můžeme tušit.

Věnuje se i otázkám, které samotnou historickou vědu překračují, jako je například dobové chápání paměti, místa, času, morálky, přirozenosti člověka, a některý dalším, na kterých mimo jiné ilustruje mnohé z toho, co měli Římané a Židé společné i rozdílné.

V dalších částech vysvětluje, za jakých okolností si nepřátelský postoj vůči Židům později osvojili první křesťané. Goodmanova kniha je zároveň analýzou počátku dodnes živeného antisemitismu.

Goodmanovi se mimořádně dobře daří spojit svůj vypravěčský talent s obrovskou vědeckou erudicí, takže kniha Řím a Jeruzalém. Střet starověkých civilizací může oslovit nejširší čtenářskou obec.

Martin Goodman je profesorem židovských studií na Oxfordské univerzitě. Je autorem celé řady článků a knih, z nich největší proslulost mu zajistily tituly Oxford Handbook of Jewish Studies (2002), The Roman World (1997), The Ruling Class of Judaea a Jews in Graeco-Roman World. Je členem Britské akademie.

Tato kniha vyšla s podporou Úřadu vlády ČR v rámci programu Evropská knihovna.

Martin Goodman: Řím a Jeruzalém. Střet starověkých civilizací, Rybka Publisher, Praha 2007, 519 stran, vázaná s přebalem, rejstřík, přeložili Olga Sixtová a Ladislav Nagy.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality