Europoslanci odložili hlasování o nové podobě finančního dohledu

07.07.2010
čtk-aktualizace

Evropský parlament dnes odložil klíčové hlasování o nové podobě finančního dohledu v Evropské unii. Stále tak existuje šance na dohodu se členskými státy, jejichž názor se výrazně liší od postoje europoslanců. Zatímco národní vlády chtějí, aby jim zůstala možnost zablokování rozhodnutí nových unijních dohledových orgánů, zákonodárci požadují pro nové úřady prakticky neomezené pravomoci.

Členské státy a europoslanci se již několikrát pokusili svoje postoje sladit, ale jednání vždy skončila neúspěchem, naposledy v noci na úterý. Pokud by Evropský parlament dnes legislativní změny schválil, zřejmě by tak definitivně zablokoval cestu k dohodě. Shoda obou stran by přitom umožnila, aby nová podoba finančního dohledu vstoupila v platnost začátkem příštího roku.

Odklad hlasování umožní, aby jednání pokračovala i během letních prázdnin a definitivní souhlas mohli europoslanci případně vyslovit v září, tedy ještě s velkou rezervou před rokem 2011. Velké poslanecké kluby nicméně trvají na tom, aby členské státy neměly v budoucnosti právo veta. Parlament je připravený jednat, ale stále zastává názor, že evropské dohledové orgány musí být vybaveny odpovídající mocí, aby mohly v budoucnosti zabránit případným krizím. Míč je nyní na straně členských států, uvedla v tiskové zprávě lidovecká frakce, která je v Evropském parlamentu vůbec největší.

Belgické předsednictví již veřejně přislíbilo, že se pokusí zlomit odpor Velké Británie či Německa, jejichž vlády si přejí zachovat možnost veta. Lze předpokládat, že možnost zablokovat rozhodnutí unijních dohledových orgánů si bude přát i Česko, konečný postoj ale určí až nová vláda. S postojem Londýna či Paříže ovšem v současnosti již sympatizuje celá řada českých europoslanců.

Veto národních vlád při rozhodování evropských regulátorů je nezbytné, aby se zabránilo svůdnému a přitom nebezpečnému používání jednotného mustru na rozličné kalamitní situace na finančních trzích ve členských státech, řekl novinářům europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek