Lopéz Garrido: Státy si neuvědomují novou moc europoslanců

07.07.2010
Euroskop

Španělsko podcenilo moc europoslanců, řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Lopéz Garrido pro European Voice ve shrnujícím rozhovoru ke končícímu předsednictví své země .

„Připadá nám, že národní vlády si dostatečně neuvědomují novou situaci, nové pravomoce Evropského parlamentu, řekl Garrido.

Rada odmítá účast na meziinstitucionální dohodě

Členské státy doposavad odmítaly jakékoliv pokusy formalizovat vztahy s evropskými poslanci. Obávaly se, že štrasburský parlament by mohl získat přílišný vliv na Radu ministrů. Nechtěly proto přistoupit na nabídku Evropské komise, aby se Rada připojila k jejím konzultacím s Parlamentem o rámcové dohodě ustanovující pracovní vztahy mezi těmito institucemi.

Španělský státní tajemník naopak předpokládá, že meziinstitucionální dohoda by mohla vzájemné vztahy zlepšit. „Nejsem proti ní, řekl pro European Voice. Rada ministrů se nicméně podle něj odlišuje od ostatních evropských institucí, protože reprezentuje členské státy a měla by si proto „uchovat odstup, aby náležitě rozvinula politickou kulturu odpovědnosti.

EP zaujal tvrdý postoj

V únoru Parlament národní vlády překvapil, když odmítnul dohodu se Spojenými státy o výměně bankovních dat. Garrido připustil, že hlavním důvodem odmítnutí byly obavy o dostatečnou ochranu dat. Evropští zákonodárci nicméně podle něj také chtěli vyslat jasný signál Radě, aby jejich pravomoci rozšířené Lisabonskou smlouvou brala vážně a legislativu s nimi konzultovala.

Podobně tvrdý postoj zaujal evropský zákonodárný sbor vůči návrhu Catherine Ashtonové na podobu nově vznikající Evropské služby vnější akce a k přezkumu výdajů Rady v roce 2008.

Belgickému předsednictví Garrido na závěr vzkázal: „Dávejte pozor na Evropský parlament. Musíte s ním konzultovat nepřetržitě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek