Středopravé strany na Slovensku podepsaly koaliční smlouvu

07.07.2010
čtk

Čtyři slovenské středopravé strany podepsaly včera v Bratislavě koaliční smlouvu, na jejímž základě sestaví novou vládu. V jejím čele bude poprvé v novodobé historii Slovenska žena, Iveta Radičová. Termín jmenování nového kabinetu není zatím znám, je možné, že nová vláda bude jmenována po ustavující schůzi parlamentu a po demisi současné vlády premiéra Roberta Fica ve čtvrtek.

Vládu spolu vytvoří Slovenská demokratická a křesťanská unie – Demokratická strana (SDKU-DS), liberální Svoboda a Solidarita (SaS), konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a maďarsko-slovenská strana Most-Híd. Středopravé strany mají v Národní radě o 150 členech 79 poslanců.

V čele vlády bude vedoucí představitelka SDKU-DS Iveta Radičová. Její straně budou příslušet ještě čtyři ministerské funkce. Například diplomacii povede předseda strany Mikuláš Dzurinda, který se před volbami vzdal pozice lídra kvůli údajnému spornému financování strany.

Čtyři ministry bude mít i SaS, a po třech KDH a Most-Híd. V případě strany Most-Híd půjde mezi danými posty o vicepremiéra pro menšiny, jímž bude místopředseda strany Rudolf Chmel. Šéf KDH Ján Fígeĺ povede ministerstvo dopravy.

Koaliční smlouva určuje pravidla fungování koalice, například jak budou schvalovat zásadní rozhodnutí o zákonech. Obsahuje také právo veta, které budou moci strany využít během rokování vlády. Smlouva zanikne 30 dní před příštími parlamentními volbami.

Nynější koaliční smlouva vznikla skoro měsíc po červnových parlamentních volbách. Už tři dny po nich podepsali lídři stran budoucí koalice deklaraci o spolupráci. Později se domluvili na programu vlády a minulý týden ohlásili dohodu o rozdělení křesel v kabinetu. Nominací na posty ministrů otevřeli cestu k jmenování nové vlády.

Radičová patrně nepojede na první zahraniční cestu v nové funkci do České republiky, jak původně avizovala. 19. července zamíří do Bruselu a v ten samý den se sejde s novým českým premiérem Petrem Nečasem. Spolu pak odjedou do Budapešti, kde Slovensko převezme předsednictví zemí Visegradské čtyřky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek