Španělé skončili lépe než začali


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 9. července 2010

„Španělské předsednictví nebylo dobré. Ale nebylo tak špatné, jak mohlo být,“ hodnotí uplynulých šest měsíců v EU internetový server European Voice.

Ještě před měsícem se zdálo, že slabé výsledky španělského vedení ohrozí důvěryhodnost rotujícího předsednictví, které bylo zpochybněno již schválením Lisabonské smlouvy. Posledních několik týdnů nicméně nashromáždila jihoevropská země alespoň několik úspěchů, tvrdí European Voice.

Předsednictví zaznamenalo množství porážek a přešlapů. Asi nejhorší situace byla v zahraniční politice. Nešla přehlédnout neúspěšná snaha ministra zahraničí Miguela Ángela Moratinose odsunout do pozadí Vysokou představitelku pro zahraniční politiku Catherine Ashtonovou. Největší ránu španělským ambicím však zasadil americký prezident Obama, když odmítnul přijet na summit, který se následkem toho nikdy neuskutečnil. A propadáky byly summity Unie pro Středomoří i EU se západním Balkánem. Až při summitu EU s Latinskou Amerikou se podařilo Španělsku zablesknout.

Bildnummer: 54129567 Datum: 10.06.2010 Copyright: imago/Anan Sesa Jose Luis Rodriguez Zapatero Incontro tra il Presidente del Consiglio dei Ministri Italiano Silvio Berlusconi e il Primo Ministro Spagnolo Jose Luis Rodriguez Zapatero. Roma, Palazzo Chigi, 10 Giugno 2010.
Dáme evropské hospodářství dohromady! Španělský premiér Zapatero přednáší v Římě. Zdroj:čtk

V krizi se chopil iniciativy van Rompuy

Obzvlášť žalostně si předsednictví vedlo při řešení rozpočtové krize v eurozóně. Premiér Zapatero a ministryně financí Elena Salgado proti ní nedokázali vyvinout žádnou akci. Španělští politici byli ovšem ve svízelné situaci, jelikož jejich země byla na vrcholu žebříčku zemí, kterým hrozilo rozšíření „řecké nákazy, dodává na jejich obhajobu European Voice.

Slabý výkon Eleny Salgado značně poškodil postavení Rady ministrů financů Ecofin. Její pozice se poté s radostí chopil nový stálý předseda Evropské rady Herman van Rompuy, který mimo jiné vedl expertní skupinu připravující reformu rozpočtových pravidel v EU.

Španělsku se nedařilo ani reagovat na nečekané události, s kterými se musí potýkat každé předsednictví. Trvalo mu příliš dlouho, než si uvědomilo závažnost situace způsobené vulkanickým prachem z vybuchlé islandské sopky. Iniciativu v tomto případě převzala Evropská komise a Eurocontrol.

Lisabonská smlouva Španělům zavařila

Jihoevropané nakonec ukázali alespoň schopnost učit se z vlastních chyb. Na začátku šestiměsíčního vůdcovství Unie silně podcenili význam nově nabitých pravomocí Evropského parlamentu. V posledních týdnech vedení EU však jak ministr zahraničí Moratinos, tak ministr vnitra Alfredo Pérez Rubalcaba dokázali vyjednat s europoslanci důležité dohody o podobě Evropské služby vnější akce a o sdílení bankovních údajů s USA. A do třetice se Španělům podařilo dosáhnout úspěchu při vyjednávání o přeshraniční zdravotní péči.

Dosažení dohod o evropské diplomatické službě a transferu dat s USA bylo nesmírně důležité kvůli změnám zavedeným novou unijní smlouvou. Na Španěly totiž připadl obtížní úkol implementovat novinky zavedené Lisabonskou smlouvou. Takový závazek by nebyl snadný pro žádnou zemi. Proto končí European Voice své hodnocení shovívavě: „Skončili lépe než začali.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality