ČR – Kanada: Zrušení víz na dohled?

12.07.2010
čtk

Česká diplomacie doufá, že Kanada víza pro Čechy zruší dříve, než začne plně fungovat tamní reformovaný azylový systém: podle Ottawy se pravidla změní za 18 až 24 měsíců. Původní azylový systém byl obecně považován za snadno zneužitelný, proto v Kanadě žádali čeští občané o azyl i v případech, kde by jinde ve světě neuspěli. Kanada se proto proti vlně českých imigrantů už rok brání vízy vydala jich přes 6200.

Pouze 1,5 procenta žádostí o vízum bylo zamítnuto a 234 staženo, sdělilo na dotaz ČTK kanadské velvyslanectví v Praze. Zrušení víz se podle Kanady dá očekávat, jak pro to nastanou vhodné podmínky.

Českou vládu znovuzavedení víz značně rozladilo a usiluje o jejich zrušení na všech frontách včetně EU. Za zásadní výstup z našeho posledního bilaterálního jednání s Kanadou považujeme sdělení kanadské strany, že rozhodnutí o revizi vízové povinnosti s ČR nemusí čekat až na plnou implemetaci reformy, uvedlo na dotaz ČTK ministerstvo zahraničí. O tom všem ale budeme s Kanadou jednat a toto rozhodnutí musí učinit Kanada sama. ČR k tomu je připravena vytvářet příhodné podmínky, dodal Černínský palác.

Počet žadatelů o azyl z Česka, hlavně z řad Romů, se po zavedení víz rapidně snížil, přesto tak od loňského srpna 2009 do letošního června učinilo ještě 74 českých občanů. Jen loni kanadské úřady ale měly mnohem více práce s českými azylovými žádostmi. Projednávání uzavřely v 900 případech, u 734 je žadatelé stáhli nebo nebyly obnoveny. U 90 žádostí ovšem zájemci uspěli, zamítnuto jich bylo 76.

Kanadský parlament nyní schválil zákon, který změní benevolentní kanadský azylový systém. Praha to uvítala, protože na nutnost změny dlouhodobě upozorňovala. Zákon ve svých opatřeních potvrzuje naši argumentaci, že primárním důvodem odchodů migrantů byla zneužitelnost kanadského sytému. A snaží se tuto slabost odstranit, uvedla česká diplomacie.

Bilaterální výzový problém mezi ČR a Kanadou je dlouholetý. Vízovou povinnost zrušila Kanada nejdříve v roce 1996, ovšem o rok později kvůli přílivu žadatelů o azyl ji opět zavedla. Víza byla pak odstraněna až v roce 2007, to ale kvůli loňské druhé vlně azylantů vydrželo jen dva roky. V Kanadě se stěžovali na diskriminaci doma, ovšem existovalo také podezření, že jejich odchody jsou organizovány přes prostředníky, kteří chtějí využít kanadské peněžní dávky pro žadatele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek