Dzurindův vzkaz Řecku: Nám také nikdo nepomohl

16.07.2010
čtk

Nový slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda se ve čtvrtek v Praze vyslovil pro rozpočtovou odpovědnost zemí EU. Po schůzce se svým protějškem Karlem Schwarzenbergem uvedl, že Slovensko by uvítalo, kdyby se země EU více staraly o stabilitu svých financí. Poznamenal, že Bratislava si v minulosti pomohla také sama a není nikomu nic dlužna. Šéf slovenské diplomacie tvrdí, že jeho stát nechce komplikovat fungování EU, nýbrž vnést do evropské politiky odpovědnost. Vysvětloval tak rezervovaný postoj země k unijní sanaci řeckých dluhů.

Slovenská vláda včera schválila vznik záchranného fondu eurozóny. Kabinet tak odblokoval využití mechanismu, který má zabránit opakování řecké dluhové krize v dalších zemích eura. Půjčku vysoce zadluženému Řecku však Bratislava asi nepodpoří. Kabinet premiérky Ivety Radičové poslancům parlamentu doporučil, aby se slovenským podílem na této pomoci souhlas nevyslovili. Dzurinda dodal, že politické strany mohou doporučit, jak hlasovat, v finále ale každý poslanec může hlasovat podle svého svědomí.

Dohodu o fondu pro eurozónu už země s eurem podepsaly, čeká se na Bratislavu. Vláda měla zaujmout stanovisko k záchrannému mechanismu už ve středu, jednali však o něm ještě lídři čtyřčlenné koalice. Ti nakonec nastartování fondu v celkové sumě 750 miliard eur (19,1 bilionu Kč) podpořili, i když dříve jej někteří z nich odmítali.

Na vytvoření souboru zvláštní finanční pomoci se na počátku května dohodly státy EU s MMF. Eurozóna přispěje částkou 440 miliard eur, zbytek přislíbily v případě potřeby MMF a Evropská komise. Slovensko by mělo garantovat vyplacení 4,37 miliardy eur. Eurozóna však bude moci pomáhat Řecku i bez Slovenska a peníze do Řecka proudí již od května. Celková dohodnutá suma pro Řecko spolu s 30 miliardami od MMF činí 110 miliard eur.

Česko-slovenské vztahy dnes oba ministři a poté i premiér Petr Nečas označili za vynikající. Dzurinda byl dva dny po jmenování české vlády jejich prvním zahraničním hostem. Praha a Bratislava si slíbily, že si budou navzájem podporovat různé kandidatury na mezinárodních úrovních. Obě země se také shodují na potřebě ekonomických reforem.

Slovensko rovněž vyjádřilo zájem o českou účast při modernizaci jaderných elektráren Jaslovské Bohunice a Mochovce. Politici obou zemí rovněž diskutovali o spolupráci uvnitř visegrádské čtyřky. Slovensko se brzy ujme předsedání v této formaci a bude mít podle Dzurindy zájem na tom, aby se povědomí o ní dostalo šířeji do světa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek