Lieberman navrhuje předat kontrolu nad Gazou hnutí Hamas

17.07.2010
čtk

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman se postaral o překvapení svými úvahami o budoucnosti pásma Gazy. Podle dnešní informace listu Jediot Achronot chce tento pravicový politik předat odpovědnost za pásmo Gazy radikálnímu hnutí Hamas, které v něm vládne. Izrael by v takovém případě podle jeho představ hermeticky uzavřel hranice s touto palestinskou enklávou a hraniční přechody by hlídala mezinárodní jednotka, která by také bránila pašování zbraní tunely pod hranicí s Egyptem.

Dosavadní, byť zmírněná izraelská blokáda pásma Gazy by tak byla zrušena a zboží by mohlo být dopravováno přímo z Evropy do Gazy. Představy šéfa izraelské diplomacie jsou podle izraelského listu jen jeho soukromou iniciativou, a nikoliv oficiální politikou Izraele nebo ministerstva zahraničí.

Lieberman prý nicméně hodlá svůj návrh předložit během nadcházející návštěvy ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonové, která přicestuje do regionu v sobotu a během třídenního pobytu navštíví i pásmo Gazy. Kromě Liebermana se Ashtonová sejde s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a na programu má i schůzku s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

EU se podle dnešního vyjádření Ashtonové v Bruselu zasazuje o přímá jednání mezi Izraelem a Palestinci, která by vedla k definitivnímu urovnání a ukončení konfliktu. Palestinci k tomu ale zaujímají nadále skeptický postoj, uvedl dnes v Ramalláhu vysoký funkcionář Abbásovy strany Fatah Muhammad Dahlan.

Dosud zprostředkovává nepřímé rozhovory mezi oběma stranami zvláštní americký emisar George Mitchell. Jeho čtyřměsíční mise vyprší v září. Do té doby chce Mitchell Palestince přesvědčit, aby od konce srpna obnovili přímá jednání s Izraelem, palestinská strana to ale podmiňuje několika předpoklady. Palestinci především požadují předem závazný příslib ohledně obsahu a časového rámce případných přímých rozhovorů, protože se obávají, že jinak by izraelská vláda ovládaná pravicovými a osadníkům nakloněnými stranami mírová jednání protahovala do nekonečna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek