Maďarsko zrekonstruovalo rakousko-uherský monitor

17.07.2010
čtk

Maďarsko zrenovovalo svou historickou válečnou říční loď Lajta z dob Rakouska-Uherska. Nízkoponorová loď typu monitor byla postavena v roce 1871 a původně nesla označení SMS Leitha. Její slavnostní inaugurace a zpřístupnění pro návštěvníky se uskuteční o státním svátku 20. srpna před budovou parlamentu v Budapešti. Oznámil to dnes maďarský ministr obrany Csaba Hende.

Téměř 140 let starou loď zrenovoval maďarský ústav a muzeum vojenské historie za pomoci fondů Evropské unie, uvedl Hende podle agentury MTI.

Loď určená k vojenským akcím na Dunaji byla bojově využita během první světové války na dolním toku této řeky, i když tehdy již daný typ nebyl nejmodernější. Když po vláce Trianonská smlouva přikázala Maďarsku říční flotilu zrušit, byla loď odzbrojena a její trup využíván jako říční bagr. Za chráněnou vojensko-technickou památku byla vyhlášena v roce 1993 a postupně byla obnovována.

Lodě typu monitor byly určeny k hlídkování v pobřežních mělkých vodách moří nebo na větších řekách. Název pochází od slavné lodi Monitor, zkonstruované a nasazené Seveřany za americké války Severu proti Jihu v letech 1862 až 1864. Zaváděla nový princip koncepce bitevních lodí, který se ukázal jako velmi perspektivní a v podstatě se uplatňuje dodnes. Na rozdíl od dřívější tradice děl umisťovaných v bocích lodi, ale s velmi omezenou možností měnit směr palby, totiž Monitor zaváděl otočnou dělovou věž uprostřed osy lodě, jejíž dělo velké ráže mohlo střílet jakýmkoli směrem. Navíc byl trup celokovový, s pancéřovanou palubou velmi nízko nad hladinou, což snižovalo možnost a účinnost nepřátelského zásahu.

Rakouskouherské monitory byly pojmenovávány podle řek na území mocnářství. Leitha (maďarsky Lajta, česky Litava) byla hraniční řekou mezi rakouskou a uherskou částí říše.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek