Slovensko požádalo EU o pomoc za povodně

17.07.2010
čtk

Slovensko dnes, v poslední možný den, požádalo Evropskou unii o pomoc z Fondu solidarity na odstranění škod způsobených povodněmi z přelomu května a června. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zahraničí v Bratislavě Peter Stano. Ministerstvo financí pro středeční zasedání vlády vypracovalo odhad, že škody z povodní dosáhly nejméně 695,1 milionu eur (asi 17,7 miliardy Kč), což překračuje minimum, od nějž se pomoc poskytuje.

Aby se členská země mohla ucházet o příspěvek z Fondu solidarity, měla by škoda přesáhnout 0,6 procenta jejího HDP. V případě Slovenska je to 378,21 milionu eur (asi 9,6 miliardy Kč. Z prostředků unie se má podle pravidel fondu proplácet především obnova poškozené infrastruktury, poskytování přístřeší obětem, záchranné práce či čištění zasažených oblastí. Pomoc naopak není určena ke kompenzaci ztrát na soukromém majetku či na dlouhodobý rozvoj zasažených území.

Finanční prostředky z Bruselu však Slovensko nedostane hned. Žádost nejprve posoudí Evropská komise, pak ji musí schválit členské státy a Evropský parlament. EU nejednou čelila kritice, že její poskytování pomoci je zdlouhavé. Slovensko například žádalo o pomoc po vichřici, která v roce 2004 zničila velkou část lesů ve Vysokých Tatrách, schvalování se však protáhlo na devět měsíců od podání žádosti. Slovensko obdrželo nakonec asi 5,7 milionu eur (asi 145 milionů Kč), živel způsobil škody za 225 milionů eur (asi 5,7 miliardy Kč).

Žádost je třeba předložit do deseti týdnů po přírodní katastrofě. Vláda ve svém materiálu uvedla, že poslední termín je právě dnes.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek