Ashtonová žádala, aby Izrael ještě víc uvolnil blokádu Gazy

18.07.2010
čtk

Izrael by měl ještě víc uvolnit blokádu pásma Gazy a umožnit nejen dovoz zboží na toto území, ale také palestinský export a volný pohyb lidí. Při dnešní návštěvě pásma Gazy to řekla šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová.

Zatím nepodporujeme otevření přístavu v Gaze. Nejlepším řešením pro nás i pro většinu Palestinců je otevřít pozemní přechody a na tom pracujeme, řekla Ashtonová, která se dnes sejde v Izraeli také s tamními politiky včetně premiéra Benjamina Netanjahua a ministra zahraničí Avigdora Liebermana.

Ashtonová navštívila pásmo Gazy letos už podruhé. Zavítala do tamních zařízení spravovaných OSN a setkala se s místními podnikateli. Jednání se zástupci vládnoucího Hamasu na programu neměla.

Izrael teprve nedávno uvolnil pozemní blokádu pásma a rozšířil dovoz zboží do něj. Učinil tak po pokusu mezinárodní flotily dopravit do Gazy humanitární potřeby. Izraelci sice lodím zabránili prolomit námořní blokádu, která stále platí, ale zabili přitom devět tureckých aktivistů.

V platnosti zůstává zákaz vývozu palestinského zboží a pro civilisty s výjimkou nemocných osob zůstávají přechody zavřené. Pozice Evropské unie je jasná. Přejeme si, aby se Palestinci mohli volně pohybovat a aby zboží do Gazy nejen přicházelo, ale mohlo z ní být také vyváženo, řekla Ashtonová při dnešní zastávce ve farmaceutické firmě Megapharm.

Právě v době její návštěvy přejelo hranice pásma s Egyptem 40 nákladních aut naložených zbožím, které chtěla do pásma dopravit loď libyjské nadace. Organizátoři nakonec přistoupili na to, aby loď změnila směr, přistála v Egyptě a tam přeložila náklad na automobily.

EU chce nabídnout po zrušení blokády 900 podnikům v Gaze půjčky, aby jim pomohla obnovit provoz. Prvních 203 podniků by mělo dostat dohromady v přepočtu 121 milionů korun. Jedním z nich je právě výrobce léčiv Megapharm a dalším betonárka. Megapharm zaměstnává 35 lidí. Za izraelské ofenzívy na přelomu let 2008 a 2009 byla značně poškozena a kvůli blokádě musela provoz uzavřít. Od uvolnění blokády byl provoz na 50 procent původní kapacity obnoven.

V pásmu Gazy nyní funguje jen 30 procent z 3900 tamních podniků a továren. Provoz udržují zejména díky zásilkám pašovaným tunely z Egypta.

Ashtonová v sobotu jednala v Ramalláhu s palestinským premiérem Salámem Fajadem a i tam se přimlouvala o zrušení blokády Gazy. V pondělí se do Ramalláhu vrátí k rozhovoru s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Dnes ji čekají také rozhovory v Izraeli; podle tamních sdělovacích prostředků s ní chce Lieberman projednat možnost zapojit mezinárodní inspektory do kontroly zboží a osob na přechodech do Gazy.

Netanjahu se dnes v Egyptě sejde s egyptským prezidentem Husním Mubarakem. Chce, aby pomohl Abbáse přesvědčit o obnově přímých mírových rozhovorů. Jednání ale podle izraelského tisku zřejmě zkomplikuje nedávný Liebermanův výrok. Ministr prohlásil, že by Izrael měl zpřísnit vztahy s pásmem Gazy, uzavřít všechny své přechody do pásma a nechat Palestince i zboží proudit výhradně přes hranici s Egyptem. Mubarak prý bude po Netanjahuovi chtít záruku, že se Izrael nepokusí na Káhiru přenést odpovědnost za Gazu.

Podle Liebermana by měl židovský stát postupně pásmo oddělit od izraelské infrastruktury a tamní obyvatelstvo by mělo být zásobováno vodou a elektřinou vyráběnou v zařízeních vybudovaných s pomocí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek