Cameron letí do USA jednat o BP, Afghánistánu i Midžrahím

18.07.2010
čtk

David Cameron v pondělí odlétá poprvé ve funkci britského premiéra do Washingtonu na jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou. Rozhovory budou probíhat na pozadí kontroverze kolem úniku ropy ze zařízení britské firmy BP v Mexickém zálivu, sporu o propuštění libyjského atentátníka ze skotského vězení a v době dozvuků ekonomické krize, na jejíž řešení mají obě vlády rozdílný názor. Cameron, který míří do USA na palubě linkového letadla a ne speciálem, nadále považuje britské vazby s USA za „speciální“, ale před odletem zdůraznil, že Londýn je v nich slabším partnerem.

Obama přijme Camerona v úterý a mají spolu strávit tři hodiny, tedy relativně dlouhou dobu. I když americký prezident oceňuje přínos Británie ve válce v Afghánistánu a celkový význam bývalé koloniální mocnosti pro USA, vzhledem k jeho vnitropolitickým starostem a důležitosti, kterou přikládá Číně a další novým mocnostem, není pro něj Británie prioritou.

Změnu oproti předcházejícím britským vládám dal hned po květnových volbách najevo ministr zahraničí William Hague, když oznámil, že Cameronův kabinet bude mít k USA pevný, ale ne servilní postoj.

Premiér to potvrdil v pátek v rozhovoru s týdeníkem Time. Zdůraznil, že vztahy s Amerikou jsou základní. Měli bychom si ale vždy uvědomovat, že jsme v tomto vztahu slabším partnerem a že Amerika je nejen atlantickou, ale také tichomořskou mocností, uvedl Cameron.

I když jeho výroky mají být uznáním reality, tak současně zdůrazňují rozdíl ve srovnání s labouristickým premiérem Tonym Blairem, jehož bezpodmínečná podpora amerického prezidenta George Bushe při iráckém dobrodružství vyvolala u velké části Britů intenzivní odpor. Konzervativci sice válku v Iráku podporovali (i když Cameron prý neochotně), ale jsou si jasně vědomi politických šrámů, které labouristé kvůli ní utržili.

Blair byl příliš tím novým přítelem, který vám říká všechno, co chcete slyšet, než aby byl nejlepším přítelem, který říká, co potřebujete slyšet, řekl Cameron.

S Obamou jsou si generačně blízcí a mají spolu podle britského tisku dobré osobní vztahy. Cameronovy spolupracovníky mimořádně potěšilo, že Obama premiéra svezl v červnu ve svém vrtulníku na summitu skupiny G8 v Torontu.

Cameron řekl, že budou jednat o Afghánistánu, Íránu, Blízkém východě a vstupu Turecka do Evropské unie. Kromě toho se nevyhnou úniku ropy ze zařízení BP v Mexickém zálivu, přestože se zdá, že se únik podařilo tento týden zastavit. Obama britskou společnost kvůli ekologické katastrofě opakovaně kritizoval a BP se pro řadu amerických politiků stala veřejným nepřítelem. Cameron byl naopak doma kritizován za to, že se BP dostatečně nezastal.

Podle premiérova úřadu se ale Cameron i Obama shodují, že BP musí mít stabilní budoucnost, která je v zájmu nejen britské, ale i americké ekonomiky. Znovu zdůrazním, že 40 procent akcií BP je v Británii, ale 39 procent ve Spojených státech. Stejně tak BP zajišťuje desetitisíce pracovních míst nejen v Británii, ale i v USA, prohlásil Cameron.

Těsně před jeho odletem se opět vynořila kontroverze kolem bývalého agenta libyjské tajné služby Abdala Basata Alího Midžrahího, který byl jako jediný odsouzen za podíl na atentátu na dopravní letadlo společnosti PanAm nad skotským Lockerbie v roce 1988. Zahynulo tam na 270 lidí, hlavně Američanů.

Skotská vláda propustila před rokem Midžrahího z humanitárních důvodů, protože trpí rakovinou a lékaři mu dávali jen tři měsíce života. Midžrahí je nicméně stále naživu a američtí senátoři chtějí vyšetřovat, zda se BP, která po obnovení britských vztahů s Libyí v roce 2007 získala v africké zemi řadu kontraktů, nepodílela na jeho propuštění.

BP i britská a skotská vláda jakoukoli spojitost popírají. Premiérův mluvčí připomněl, že Cameron ještě v opozici byl proti propuštění, ale respektuje fakt, že rozhodnutí bylo plně v kompetenci skotské vlády.

Americká a britská vláda se také liší ve strategickém přístupu k ekonomické krizi. Zatímco Obamova administrativa varuje před unáhlenými rozpočtovými škrty, které by mohly vést k návratu recese, Cameronův kabinet ihned po zvolení začal pracovat na drastických škrtech. Nicméně podle Cameronových poradců Američané chápou, že britský deficit dosahující 11 procent hrubého domácího produktu vyžaduje naléhavou akci.

Deník The Daily Mail v souvislosti s úsporami napsal, že Cameron letí do Ameriky na palubě linkového letadla a ne speciálem, aby ukázal, že jsme v tom všichni společně a že šetřit je třeba začít doma.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek