Podle britského ministra by zákaz nošení burek byl nebritský

18.07.2010
čtk

Británie by neměla následovat Francii a pokoušet se prosadit zákaz nošení burek a závojů zakrývajících celý obličej. Uvedl to ministr pro přistěhovalectví Damian Green, podle kterého by jakýkoli podobný návrh byl „nebritský“.

Osobně si myslím, že říkat lidem co mají a nemají nosit, když se pouze procházejí po ulici, je značně nebritské, uvedl Green v rozhovoru pro deník The Sunday Telegraph. Žijeme v tolerantní společnosti založené na vzájemném respektu, dodal ministr, který tak reagoval na návrh svého kolegy z řad britských konzervativců Philipa Hollobona zakázat zakrývání obličeje na veřejnosti.

Podle Greena je Francie sekulárnější než Británie, a proto je tam zákon politicky přijatelnější. Green se také nedomnívá, že zákaz burek ve Francii nějak ovlivní příliv přistěhovalců do Británie. Ve Francii žije podle odhadů pět milionů muslimů a asi jen 2000 žen mezi nimi si zahaluje také obličej.

Green v rozhovoru rovněž řekl, že vláda v létě zahájí tažení proti nelegální imigraci a že na podzim přijme opatření proti přistěhovalcům pocházejícím z jiných zemí než z Evropské unie.

Panuje představa, že stačí dostat se na území Británie a že pak zde člověk může ilegálně pracovat a vůbec žít. To musí skončit, řekl ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek