Nečas podpořil Slovensko ve sporu s Maďarskem

19.07.2010
čtk

Praha má „velkou míru pochopení“ pro postoj Bratislavy ve sporu s Maďarskem o dvojím občanství. Po schůzce se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou to řekl premiér Petr Nečas. Česká republika také „silně podporuje“ nadcházející předsednictví Slovenska ve čtyřčlenné visegrádské skupině.

Jakýkoliv náznak politické nestability, respektive politického napětí, mezi dvěma členskými zeměmi EU v tomto středoevropském regionu za stavu stávající globální ekonomické krize se může velmi snadno nepříznivě odrazit i v ekonomické oblasti, varoval Nečas. ČR má proto zájem na maximálně stabilních vztazích v rámci regionu.

Slovenské stanovisko ve sporu s Budapeští je podle Radičové neměnné. Postup maďarské vlády a pana premiéra Orbána považujeme za nestandardní, podotkla slovenská premiérka. Při bilaterálních rozhovorech se pokusí dosáhnout obnovy dodržování mezinárodních smluv, obnovení práce vzájemných pracovních komisí a následného potenciálně možného snížení napětí mezi našimi dvěma republikami.

Nečas v úterý odjíždí společně s Radičovou do Budapešti na jednání předsedů vlád V4, kterou tvoří ještě olsko a Maďarsko. Bratislava se v polovině roku ujme předsednictví visegrádské skupiny. My velmi silně podporujeme nadcházející předsednictví Slovenské republiky. Jsme přesvědčeni, že je tady jistý prostor pro koordinaci společných politik a posílení našeho hlasu, který může zaznít v evropských institucích, poznamenal český premiér.

Slovensko má čtyři základní priority pro další práci visegrádské skupiny. Kromě energetické bezpečnosti jsou to podle Radičové řešení ekonomického růstu, stability veřejných financí, tvorba nových pracovních míst, například i zvyšováním důvěryhodnosti celého středoevropského regionu. Visegrád by podle ní měl hrát roli i při vytváření nové strategie a budoucnosti EU s důrazem na ekonomickou výkonnost. Skupina má také společné zájmy směrem na východ a na Balkán, dodala Radičová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek