MMF obnoví jednání s Maďarskem, pokud jej vyzve

20.07.2010
čtk

Mezinárodní měnový fond (MMF) je připraven obnovit jednání s Maďarskem, pokud jej k tomu maďarská strana vyzve. V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes řekla zástupkyně fondu Iryna Ivaščenková. Načasování obnovy jednání ale podle ní zatím s vládou nebylo dohodnuto.

I nadále jsme tomu otevřeni, ale jak víte, současná dohoda vyprší na začátku října, takže ten prostor se snižuje. Určitě jsme na to ale připraveni, řekla Ivaščenková ve vysílání televize Reuters Insider a zhruba totéž řekla i dalším médiím. V tuto chvíli ale není stanoven žádný termín, kdy by se fond mohl k jednání s Maďary vrátit.

Ivaščenková řekla, že maďarská vláda letos musí začít se zaváděním takových opatření, která jí pomohou splnit cíl rozpočtového deficitu. Budapešť by prý zároveň měla využít příležitosti a prosadit trvalé strukturální změny, které jsou nutné pro splnění fiskálního cíle v příštím roce.

Mise Mezinárodního měnového fondu v sobotu oznámila, že končí jednání s maďarskými představiteli a vrátí se do Washingtonu. Budapešť prý musí dokončit některá opatření, která zemi umožní dosáhnout plánovaného snížení rozpočtového deficitu. Maďarská média už předtím uváděla, že MMF se nemůže s Maďarskem shodnout na některých důležitých bodech.

Výnosy maďarských státních dluhopisů za celý den vzrostly o 30 bazických bodů, zatímco pojištění těchto cenných papírů se dostalo nejvýše za posledních šest týdnů. Prudce oslabil akciový trh, kde si hlavní index BUX odepsal 2,9 procenta na 21.843,38 bodu, kurz forintu spadl o výrazných 3,3 procenta na 291,60 HUF/EUR.

Na podmínkách uvolnění další pomoci pro Maďarsko měnový fond v Budapešti jednal spolu s Evropskou komisí. Pokud se Maďarsko s fondem nedohodne na dalších úsporách, nebude už moci čerpat zbytek pomoci v rámci záchranného úvěru v objemu 20 miliard eur, který si dohodlo v roce 2008.

Deficit veřejných financí Maďarska v současné době činí zhruba 80 procent hrubého domácího produktu. To je zdaleka nejvíce ze všech zemí ve středí Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek