Summit V4 slíbil skoordinovat přístup k EU

20.07.2010
čtk

Premiéři České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se dnes na jednání visegrádské skupiny v Budapešti shodli na zintenzivnění vzájemné spolupráce především ve vztahu k Evropské unii. Jak uvedla představitelka současné předsednické země, slovenská premiérka Iveta Radičová, předsedové vlád zemí V4 se budou pravidelně scházet například před summitem EU či před jinými důležitými jednáními unie.

To, co nás spojuje, je hledání řešení a odpovědí na nejhlubší hospodářskou krizi poslední doby. V tomto hledání, v tvorbě mechanismů na překonání vysoké míry nezaměstnanosti a vážných každodenních problémů si chceme být nejen nápomocní, ale velmi aktivně spolupracovat, zdůraznila na tiskové konferenci po jednání premiérů V4 Radičová. Bezpečnost občanů všech čtyř zemí podle ní závisí na diverzifikaci energetických zdrojů. Návrhy konkrétních praktických řešení budou cílem našich dalších setkání, poznamenala slovenská premiérka.

Český premiér Petr Nečas zdůraznil, že všechny čtyři země už v minulých letech pocítily nevýhodnost závislosti na jednom dominantním dodavateli strategických surovin. Z tohoto pohledu vzájemné propojování energetických sítí, vzájemná podpora společných energetických projektů – a tady bych zdůraznil jižní koridor, čili plynovod Nabucco, nebo severojižní trasu pro terminály zkapalněného zemního plynu – jsou kroky, které umožní být podstatně méně závislí na jednom dominantním dodavateli, upozornil předseda české vlády.

Postoj středoevropských zemí k EU jako celku je pak třetí prioritou slovenského předsednictví. Země by chtěly koordinovat svůj přístup například k přípravě evropského dokumentu Strategie 2020. Evropská unie dnes odpovídá na vážné hodnotové výzvy. Na výzvy zodpovědné politiky, konsolidace veřejných financí. Na výzvy nezadlužování budoucích generací, vytváření zaměstnanosti a nových pracovních míst a na výzvy nové podoby solidarity, dodala Radičová. Země V4 podle ní chtějí vytvářet prostor k návratu hodnotově a principiálně postavených základů EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek