Nová slovenská vláda zlepšila vztahy s Maďarskem

21.07.2010
čtk

Vzájemné vztahy Slovenska a Maďarska se zlepšily, uvedla v úterý v Budapešti po setkání s předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem slovenská premiérka Iveta Radičová. Novinářům řekla, že bude obnovena práce všech společných smíšených pracovních komisí, které mimo jiné proberou i sporný maďarský zákon o dvojím občanství a slovenskou „odvetu“, které v poslední době zatížily vzájemné vztahy. Zklidnění mezi Budapeští a Bratislavou přivítal i český premiér Petr Nečas. Politici se v Budapešti setkali na okraj schůzky Visegrádské skupiny.

Dostali jsme ujištění, že napětí ani konflikty nejsou v zájmu představitelů Maďarské republiky ani maďarských občanů. A také nejsou naším zájmem, uvedla Radičová, která se s Orbánem setkala po necelých dvou týdnech svého působení ve funkci. Premiéři obou zemí se naposledy setkali loni na podzim.

Je v zájmu všech čtyř (visegrádských) zemí, aby vzájemné vztahy byly co nejklidnější a co nejsmířlivější, poznamenal předseda české vlády Nečas. Jakékoliv napětí ve vzájemných vztazích dvou zemí se podle něj může okamžitě přenést do hospodářské oblasti, do důvěry finančních trhů. Okamžitě začne změna měnových kurzů, uvedl.

Radičová plánuje sporný zákon změnit

Na Slovensku od soboty platí novela zákona o občanství, podle které Slováci, kteří nově získají občanství jiného státu, přijdou až na výjimky o slovenské občanství. Novelu prosadila bývalá vláda Roberta Fica jako odpověď na maďarský zákon z konce května, který zahraničním Maďarům zjednodušuje podmínky pro získání maďarské státní příslušnosti. Ficova nástupkyně Radičová spornou slovenskou úpravu zřejmě změní, konkrétní kroky ale zatím neoznámila.

Na Slovensku s více než pěti miliony obyvatel žije převážně na jihu země na půl milionu Maďarů, národnostní otázky jsou zde proto velmi citlivé.

Radičová se dnes s Orbánem dohodla, že případné spory budou řešit při osobních setkáních, kde si vzájemně vysvětlí své postoje. Nebudeme si nic vzkazovat přes Dunaj, poznamenala slovenská premiérka. Do popředí vzájemných vztahů by se měly podle ní dostat konkrétní problémy jako řešení následků povodní, tvorba pracovních míst či podpora regionálního rozvoje a infrastruktury.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek