Ruské rakety Iskander ohrožují Estonsko

21.07.2010
čtk

Estonsko, bývalá sovětská republika a nyní člen NATO, vyjádřilo rozhořčení nad tím, že Rusko rozmístilo své rakety krátkého doletu poblíž jeho hranic. Podle ministra zahraničí Urmase Paeta je toto rozhodnutí v rozporu se snahami o zlepšení vztahů mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí.

Rozhodnutí Ruska rozmístit rakety Iskander na své západní hranici je alarmujícím krokem, zdůraznil Paet. Jestliže obě strany hovoří o ochotě zlepšit vztahy mezi Ruskem a aliancí a rozvíjet vztahy partnerství, toto rozhodnutí vysílá špatný signál, dodal Paet.

Vrchní velitel ruských pozemních sil v sobotu oznámil, že rakety Iskander byly rozmístěny kolem Petrohradu, asi 140 kilometrů od estonských hranic. Rusko původně zamýšlelo rozmístit tyto rakety v ruské enklávě Kaliningradu, ale v roce 2009 od této myšlenky upustilo.

Iskandery mají dolet 400 kilometrů a teoreticky mohou zasáhnout nejen území Estonska, ale také Lotyška a Litvy, které jsou rovněž členy EU a NATO, jakož i Finska, neutrálního státu a člena EU. O rozmístění raket Iskander v bezprostřední blízkosti našich hranic, jež jsou rovněž hranicemi zemí NATO, dobře víme a sledujeme velmi pozorně, co se děje na druhé straně, prohlásil estonský ministr obrany Jaak Aaviksoo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek