Šéfové diplomacií: Napětí mezi ČR a Vídní klesá

22.07.2010
čtk

Napětí mezi Rakouskem a Českem kvůli temelínské jaderné elektrárně a kvůli takzvaným Benešovým dekretům se uvolnilo. Shodli se na tom dnes ve Vídni ministři zahraničí obou zemí Karel Schwarzenberg a Michael Spindelegger.

K uvolnění podle nich přispěla společná komise historiků, která se poválečnými zákony prezidenta Edvarda Beneše a s nimi souvisejícím odsunem německy hovořícího obyvatelstva zabývá, i poskytování informací rakouské straně o českých plánech v Temelínu. Rakouská strana Benešovy dekrety trvale kritizovala. Výhrady měla dlouhodobě i k Temelínu a jeho dostavbě. Jak dnes šéf rakouské diplomacie poznamenal, tato témata se dostávají na pořad každého společného jednání. Ministři se chtějí od nynějška setkávat pravidelně každého půl roku.

Spindelegger řekl, že Rakousko musí akceptovat, že v EU může každá členská země sama rozhodovat o své energetické politice. Uvedl, že rakouská strana dnes dostala od českého ministra řadu podkladů a informací o temelínské jaderné elektrárně. Podstatné pro ni je zajištění bezpečnosti. Každý problém, který se objeví, je možné v krátké době předložit k jednání. Jsme myslím na správné cestě, uvedl šéf rakouské diplomacie.

Právě otevřenost české strany a snaha nic neutajovat podle Schwarzenberga situaci uvolnila. Tím, že teď Rakušané mají veškeré informace, jejich předsudky padly. My jsme na české straně dělali chybu, že jsme je nedostatečně informovali. To bohudíky už není, takže předsudky pomalu opadávají, řekl ČTK Schwarzenberg. Napětí se uvolnilo také v otázce Benešových dekretů. Poválečnými událostmi se zabývá společná komise historiků, která se poprvé sešla v únoru v Salcburku. Spindelegger uvedl, že bez tohoto základu jsou diskuse o problému jen povrchní. První výsledky by mohly být koncem letošního či počátkem příštího roku.

Rakouský ministr ocenil, že se v Česku nastartoval proces vyrovnání se s historií. Z vlastní zkušenosti víme, jak těžké je zpracování událostí druhé světové války, podotkl. Podle Schwarzenberga není pochyb o tom, že se nejprve s minulostí musí Češi vyrovnat sami. Zopakoval, že považuje odsun za bezpráví, dekrety se podle něj ale zrušit nedají.

Ministři se dnes shodli také na potřebě společného postupu v EU v budoucnu. Spindelegger uvedl, že obě země budou pokračovat v rozvíjení společných aktivit. Zmínil například podobné zájmy obou zemí na západním Balkáně či na východě Evropy. Schwarzenberg by si v budoucnu dovedl představit i společné ambasády v cizině.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek