V Afghánistánu zabiti čtyři američtí vojáci a dva uneseni

24.07.2010
čtk

Čtyři američtí vojáci zahynuli při pumovém útoku v jižním Afghánistánu. Na východě země dnes zase koaliční síly vyhlásily pátráni po dvou unesených příslušnících Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). Oznámily to zahraniční agentury s odvoláním na oficiální zdroje. Od začátku července už bylo v Afghánistánu zabito 69 příslušníků mezinárodních sil.

Zástupce NATO dnes uvedl, že dva američtí vojáci v pátek opustili svou jednotku v Kábulu, ale doposud se nevrátili. Dnes po nich tedy zahájili pátrání. V provincii Lógar, kde k incidentu došlo, vysílalo rádio nabídku odměny 20.000 dolarů (asi 400.000 korun) tomu, kdo poskytne informaci vedoucí k bezpečnému propuštění obou vojáků.

Dnes brzy ráno zmizeli dva koaliční vojáci. Pravděpodobně jsou v zajetí povstalců někde v provincii Lógar. Mohou být drženi odděleně, nebo mohou být převáženi na jiné místo… Koaliční síly nabízí odměnu 20.000 dolarů za jakoukoliv informaci, která povede k bezpečnému návratu těchto dvou mužů, citovala agentura Reuters část rozhlasové zprávy.

Mluvčí Talibanu řekl Reuters, že Taliban zajal dva příslušníky ISAF, ale jeden zemřel. Důvody jeho smrti mluvčí nespecifikoval.

Konflikt mezi zahraničními a afghánskými jednotkami na jedné straně a radikálním hnutím Taliban na druhé se v posledních letech vyostřil. V červnu bylo v Afghánistánu zabito 103 příslušníků mezinárodních sil, vůbec nejvíc od americké invaze do země v roce 2001.

Američané označují současné období za rozhodující okamžiky pro výsledek konfliktu v Afghánistánu. Prezident USA Barack Obama posílil americký kontingent v zemi o 30.000 vojáků, od léta 2011 by chtěl začít americké jednotky z Afghánistánu stahovat.

Rostoucí počet civilních obětí nicméně ve Spojených státech zvyšuje odpor vůči afghánské misi. Červencový průzkum zpravodajského serveru ABC News ukázal, že podpora války v Afghánistánu klesla na rekordně nízkou úroveň. S pokračováním konfliktu souhlasilo jen 43 procent Američanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek