ČPU: Některé státy EU přistupují k plynovodu Nabucco laxně

25.07.2010
čtk

Jižní státy Evropské unie přistupují k plánované stavbě plynovodu Nabucco laxně, a rozchází se tak s původními bruselskými deklaracemi o velkém významu tohoto projektu. ČTK to sdělil prezident České plynárenské unie (ČPU) Oldřich Petržilka. „Rozproudění debaty o Nabuccu považuji za jeden z největších úspěchů našeho předsednictví EU v první polovině loňského roku,“ podotkl.

Podle Petržilky má nyní Nabucco zhruba stejné šance na realizaci jako konkurenční projekt ruského Gazpromu South Stream. Zúčastněné strany si nyní budují výchozí pozice a snaží se působit na případné investory.

Ministři Bulharska a Ruska například minulý týden podepsali dohodu o cestovní mapě výstavby plynovodu South Stream. Bulharská vláda souhlasila s projektem poté, co Moskva slíbila Sofii nižší ceny plynu. South Stream sice teď získal podpis Bulharska, ale ten má Nabucco také, a to již delší dobu, podotýká Petržilka.

Ve médiích se také v minulých dnech objevila zpráva, že Gazprom se snaží pro South Stream získat německou energetickou společnost RWE, která je jedním z iniciátorů Nabucca. Spekulace o změně investičního záměru ale šéf RWE v Česku Martin Herrmann odmítá. Jednoznačně preferujeme Nabucco. Projekt South Stream je významně dražší, řekl.

Cílem Nabucca je snížit závislost evropských zemí na ruském plynu. Má vést plyn z oblasti Kaspického moře a Střední Asie přes Turecko do Evropy. Konkurenční projekt South Stream má vést ruský plyn do Evropy přes Bulharsko, Řecko, Srbsko a Maďarsko. Záměrem Rusů je v dodávkách obejít Ukrajinu, se kterou v minulosti několikrát o plynu vedli spory.

Kvůli rusko-ukrajinskému sporu o dodávkách plynu v loňském roce se ocitla řada zemí ve střední a východní Evropě bez této suroviny.

Hlavním úkolem iniciátorů Nabucca je nyní podle Herrmanna vyjednat nákup plynu s potenciálními dodavateli Turkmenistánem, Ázerbájdžánem a Irákem. Plynu je v těchto zemích dost. Otázkou však je, zda konsorcium Nabucco domluví podmínky na nákup této suroviny, které jsou akceptovatelné, uvedl. Otázkou pro Nabucco také je, zda jsou zatím přislíbené zdroje plynu dostatečné pro využití plné kapacity plynovodu, doplnil Petržilka.

Přes 3000 kilometrů dlouhý plynovod Nabucco, který má v Evropě vést přes Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Rakousko, by měl v první fázi přepravovat osm miliard krychlových metrů plynu ročně, od roku 2020 pak 31 miliard kubických metrů. Vedle RWE se na něm podílejí například rakouský energetický koncern OMV nebo maďarský MOL.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek