Írán varoval země EU před přijetím nových sankcí

25.07.2010
čtk

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes opět varoval členské země Evropské unie před přijetím nových sankcí proti Íránu a pohrozil, že Teherán bude reagovat tvrdě na každou nepřátelskou akci.

Evropané chtějí uvalit nové sankce jdoucí nad rámec těch, které přijala Organizace spojených národů (9. června). Chtěl bych říci, že nepřijímáme příznivě napětí a novu rezoluci, chceme logické a přátelské vztahy, řekl Ahmadínežád v íránské televizi Press-TV, která vysílá anglicky.

Varoval, že kdokoli přijme opatření proti íránskému národu, jako je třeba inspekce íránských lodí (na moři), musí vědět, že Írán bude na všechny takové kroky reagovat důrazně.

Šéf íránského státu odsoudil psychologickou válku, kterou podle něho vedou Spojené státy a jejich spojenci vůči jeho zemi.

Kdokoli se zapojí do scénáře Spojených států (proti Íránu), bude považován za nepřátelskou zemi (…) Írán odpoví rozhodně na každou hrozbu, zdůraznil.

Vedoucí představitelé EU schválili v půli června přísnější sankce vůči Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Chtějí donutit Teherán, aby omezil svůj jaderný program, v jehož rámci podle některých zemí pracuje na výrobě jaderné bomby. Írán tvrdí, že jádro využívá pouze k mírovým účelům.

V pondělí má sankce, které jdou nad rámec opatření přijatých v červnu Radou bezpečnosti OSN, schvalovat rada ministrů zahraničí EU v Bruselu. Předpokládají například zákaz nových investic, technické pomoci a převod technologií a také služeb spojených s energetickým sektorem. Postihnou i íránskou leteckou dopravu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek