Cameron kritizoval postoj EU k Turecku

27.07.2010
čtk

Britský premiér David Cameron vyjádřil pobouření nad překážkami, které jsou kladeny Turecku při jeho vstupních rozhovorech s Evropskou unií. Slíbil, že bude bojovat o to, aby Ankara mohla do evropského klubu vstoupit. Cameron to řekl při své oficiální návštěvě v Ankaře.

„Když pomyslím na to, co udělalo Turecko pro obranu Evropy jako spojenec v NATO, a na to, co Turecko nyní činí v Afghánistánu po boku evropských spojenců, přivádí mě to k hněvu. Musím konstatovat, že vás to může odradit od vašeho směřování do Evropské unie, jak se to již stalo,“ řekl Cameron v projevu před tureckými podnikateli.

„Myslím, že je chybou říkat, že Turecko může postavit hlídku před táborem, ale nesmí do stanu. Zůstanu proto nejodhodlanějším obhájcem vašeho přijetí do Evropské unie a vašeho většího vlivu na evropskou diplomacii,“ dodal šéf britské vlády.

Turecko o vstup do EU požádalo již v roce 1987, ale Brusel v roce 1989 jeho žádost odmítl oficiálně kvůli neplnění politických a ekonomických kritérií. V roce 1999 nicméně už Turecko dostalo status kandidáta na členství v EU a v říjnu 2005 začaly vstupní rozhovory.

Z Bruselu od té doby směrem k Turecku pravidelně zaznívá kritika za pomalé reformy. EU s Tureckem dosud otevřela jen 12 z celkových 35 vyjednávacích kapitol a jen jedna byla uzavřena.

Otázka tureckého členství je v EU předmětem stále živých diskusí. Někteří evropští státníci, zejména německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy, navrhují, aby Turecko získalo takzvané privilegované partnerství. Turecko však požaduje plnoprávné členství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek