EU zahájí přístupová jednání s Islandem

27.07.2010
čtk

Evropská unie rozhodla zahájit přístupová jednání s Islandem. Očekávané rozhodnutí padlo na včerejším jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu.

Mezivládní jednání o vstupu tohoto severského ostrova, na který tvrdě dopadla finanční a hospodářská krize, začnou v úterý. Půjde ale jen o formální krok na dlouhé cestě, která by mohla trvat podle některých odhadů zhruba rok či rok a půl. Po skončení jednání přijde ratifikace, která může trvat obdobnou dobu jako vyjednávání samotná.

Severský ostrovní stát s asi 320.000 obyvateli byl po desítky let k možnosti rozšířit EU dost chladný. Loni ho však silně zasáhla finanční a hospodářské krize, která do značné míry zničila tamní bankovní systém a vedla ke změně postojů ohledně unijní budoucnosti ostrova. Od té doby ale zase podle některých průzkumů proevropské názory na Islandu citelně poklesly.

„Je třeba mít chuť do Evropy vstoupit,“ podotkl dnes francouzský státní tajemník pro EU Pierre Lellouche, podle něhož se zatím podle průzkumů zrovna nezdá, že by se Islanďané do EU hrnuli s nadšením. „Jsme přirozeně velmi naklonění přijetí Islandu… Nikoho ale nebudeme nutit,“ dodal.

Vyjednávat se bude o 35 kapitolách, které představují jednotlivé oblasti, v nichž si kandidátská země musí upravit svou legislativu tak, aby byla v souladu s tou evropskou. Výhodou Islandu se zhruba 320.000 obyvateli je, že je členem schengenského prostoru volného cestování bez hraničních kontrol i Evropského hospodářského prostoru (EHP), tedy společného evropského volného trhu. Většinu unijního práva tak už Island v minulosti zavedl.

Jenže existují i oblasti, v nichž se dají čekat tvrdé bitvy. Půjde zejména o oblast rybolovu, mimo jiné i o lov velryb. To je v EU zakázané, ale Island by v tomto lovu rád pokračoval.

Dalším problémem je osud islandské banky Icesave a odškodnění britských a nizozemských klientů tohoto finančního domu. Kvůli tomu mezi Islandem a oběma unijními členy panují spory. Obě země totiž své občany odškodnily a čekají za to náhradu od Islandu, který se k tomu nemá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek