Medveděv nechce ve volbách stát proti Putinovi

03.08.2010
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv včera prohlásil, že by se chtěl vyhnout soutěžení se současným premiérem Vladimirem Putinem v prezidentských volbách v roce 2012, ale nevyloučil, že bude opět kandidovat. Oznámila to agentura AFP.

Podle ní Medveděv řekl novinářům v Soči na břehu Černého moře, že by nechtěl, aby došlo k boji mezi blízkými silami. Bylo by to prý špatné pro Rusko. Nevím, co se stane v roce 2012, nevím, kdo bude kandidovat. Možná Medveděv, možná Putin, možná někdo jiný, řekl ruský prezident. V každém případě si je to třeba rozmyslet, dodal.

Putin, který byl ruským prezidentem v letech 2000 až 2008, nemohl po dvou po sobě jdoucích mandátech ve volbách v roce 2008 už kandidovat. Koncem roku 2007 v podstatě jmenoval svého nástupce Medveděva, který byl zvolen s jeho podporou. Sám Putin se stal premiérem, čímž si uchoval prakticky všechny mocenské páky.

Oba politici se o svých úmyslech ohledně prezidentských voleb v roce 2012 vyjadřují nejasně, nicméně velká většina znalců ruských vnitropolitických poměrů je přesvědčena, že v prezidentských volbách bude kandidovat Putin a bez problémů také eventuální souboj o Kreml vyhraje.

Výsledky průzkumu nezávislého střediska Levada z konce června ukazují, že když budou kandidovat jak Medveděv, tak Putin, Putin dostane zhruba dvojnásobek hlasů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek