Medveděv: Evropa „gruzínskou agresi“ tiše odsuzuje

05.08.2010
čtk

Evropské státy z různých důvodů nemohou dát veřejně najevo svůj postoj k předloňské rusko-gruzínské válce, ale v soukromí ruský postup schvalují. Prohlásil to dnes v Moskvě ruský prezident Dmitrij Medveděv. Dodal, že bude-li u moci dosavadní gruzínský prezident Michail Saakašvili, není možné očekávat normalizaci vzájemných vztahů.

Se zeměmi Evropské unie máme ve všech otázkách velmi dobré vztahy, řekl Medveděv na tiskové konferenci. Počítám v to i problematiku kavkazské krize. K něčemu máme různý přístup, ale v každém případě – mám-li mluvit přímo a věc posuzoval, přiznávají fakt (gruzínské) agrese a správnost takového (ruského) přístupu, řekl prezident. Dodal, že vzhledem k okolnostem někteří partneři nemohou toto hodnocení zveřejnit.

Rusko udržuje s Gruzií chladné vztahy prakticky od rozpadu SSSR, které v létě roku 2008 přerostly v ozbrojený konflikt. Moskva, která týdenní válku označuje za důsledek gruzínského útoku, po svém vojenském vítězství fakticky anektovala ruskojazyčné gruzínské provincie Abcházii a Jižní Osetii. Obě pak pod ruským patronátem vyhlásily samostatnost.

Gruzie od té doby vynakládá velké diplomatické úsilí, aby rozhodující mocnosti samostatnost odštěpeneckých území neuznaly a jejich odtržení veřejně označily za akt ruské agrese. Svrchovanost Abcházie a Jižní Osetie uznaly jen Venezuela, Nikaragua a tichomořský ostrov Nauru, formulace o ruské okupaci gruzínských provincií se objevuje v zahraničně politických prohlášeních Spojených států, Francie a dalších západních zemí.

Medveděv dnes na tiskové konferenci řekl, že za Saakašviliho není možné vztahy Ruska s Gruzií obnovit. Veškerou odpovědnost za všechno, co se stalo, včetně zničení diplomatických vztahů, má gruzínské vedení a prezident Saakašvili. To neznamená, že vztahy nebudou obnoveny, bude-li v čele Gruzie někdo jiný, řekl Medveděv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek