Wilders pronese 11. září v New Yorku projev

11.08.2010
čtk

Kontroverzní protiislámský politik Geert Wilders po úspěchu v nizozemských volbách začíná naplňovat svá nedávná slova o „vývozu“ vlastní politiky do zahraničí. První takový pokus uskuteční 11. září ve Spojených státech na demonstraci v New Yorku chystané proti výstavbě mešity nedaleko takzvaného Ground Zero. Až do teroristických útoků v září 2001 tam stály dvě věže Světového obchodního střediska. Píše o tom nizozemský deník De Telegraaf.

Wilders by měl být jedním z vůdců demonstrace a měl by přednést projev, který sám označuje jako významný. Útok na dvojčata 11. září byl útokem na celou západní civilizaci včetně Nizozemska, říká Wilders. Obviňuje přitom nizozemskou vládu, že se na chystané výstavbě mešity sama podílí. Podle něj přispěla zhruba jedním milionem eur jedné z muslimských organizací v USA, která za stavbou stojí. Vláda ovšem taková obvinění jednoznačně odmítla.

Nizozemský politik, který se svou Stranou pro svobodu (PVV) výrazně uspěl v nedávných parlamentních volbách, chce kromě odmítání islámu v USA rovněž vysvětlovat roli PVV v politice. Strana jedná o tiché podpoře vznikající nizozemské vlády, kterou mají vytvořit liberálové a křesťanští demokraté.

Pokud by jednání zkrachovala, Wilders by se dokonce sám mohl stát členem vlády, přičemž se nikdy netajil tím, že by se mu líbila pozice ministra zahraničí. Nizozemští politici v současnosti hledají pozici, jak se k PVV v zahraničí stavět a jak vysvětlovat její roli.

Podle deníku NRC Handelsblad již ministerstvo zahraničí vytvořilo dokument, který diplomatům říká, jak k PVV přistupovat, pokud se jich na kontroverzní stranu v zahraničí bude někdo vyptávat. Ministerstvo v dokumentu odmítá, že by Strana pro svobodu mohla v budoucí nizozemské vládě hrát nějakou roli.

Na druhou stranu zdůrazňuje, že svoboda projevu je jednou ze základních hodnot nizozemské společnosti, byť nesmí vytvářet nesnášenlivost. V souvislosti s tím mají diplomaté připomínat, že právě kvůli údajné nesnášenlivosti Wilders stojí před soudem v Amsterodamu, který by měl v jeho případě rozhodnout 2. listopadu letošního roku.

Pokud budou diplomaté tázáni na zákaz výstavby mešit, který v Nizozemsku PVV prosazuje, mají odpovídat, že jde o spornou záležitost. Další body z volebního programu strany jako zákaz koránu či islámských škol mají označovat jako protiústavní.

Wilders se ale podobným snahám vysmívá a údajné dokumenty ministerstva zahraničí jen ironicky okomentoval s tím, že jej evidentně nikdo nemá rád. Každý ví, jaká je role PVV, dodal. Šéf PVV se podle nedávných vyjádření chystá ve světě vytvořit protiislámskou alianci, která má nést název Wildersovo mezinárodní sdružení pro svobodu. Má se pohybovat mezi tradiční a krajní pravicí a jejím hlavním cílem má být zákaz přistěhovalectví z muslimských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek