3 propuštění kubánští disidenti přiletěli do Španělska

18.08.2010
čtk

Do Španělska včera dorazili další tři kubánští disidenti, které Havana propustila. Do španělského exilu se jich během měsíce vydalo už 23. Kubánská vláda Raúla Castra v červnu po jednání s církví a Španělskem slíbila, že postupně propustí 52 disidentů. Jde o příslušníky skupiny 75 stoupenců opozice, kteří byli v březnu 2003 zatčeni a uvězněni za údajné protistátní aktivity.

Trojice, která přijela do Španělska s celkem 15 příbuznými, patří k šesti členům opozice, o jejichž chystaném propuštění katolická církev hovořila minulý týden. Další tři by měli do Španělska přicestovat v příštích dnech.

Podle kubánského disentu i po skončení nynější etapy propouštění zůstane ve věznicích na ostrově asi stovka politických vězňů, které kubánský režim označuje za žoldáky ve službách Spojených států.

Navíc na ostrově pokračuje pronásledování nejen otevřených odpůrců režimu, ale i jejich blízkých. Organizace Amnesty International (AI) vyzvala kubánské úřady, aby ukončily šikanování matky Orlanda Zapaty Tamaya, který v únoru zemřel ve vězení po několikaměsíční hladovce.

Reina Luisa Tamayová upozornila, že dav stoupenců vlády obklíčil v neděli její dům ve východokubánském Banes a bránil jí, její rodině a přátelům v cestě do kostela. Některé z nich dav i fyzicky napadl, nedaleko stojící policisté tomu jen nečinně přihlíželi. V blízkosti jejího domu byly také instalovány tlampače, z nichž se ozývají urážky její osoby a hnutí Dam v bílém, které sdružuje manželky a matky politických vězňů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek