Zrušený summit EU-USA se uskuteční v listopadu

18.08.2010
čtk

V portugalském Lisabonu se 20. listopadu uskuteční summit Evropské unie a Spojených států, kterého se zúčastní i americký prezident Barack Obama. Schůzku, která se původně měla konat v květnu a být „ozdobou“ španělského předsednictví, Američané zrušili.

Podle mediálních spekulací Obama summit zrušil kvůli zmatkům ve vedení EU po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost. Smlouva vytvořila nové funkce předsedy Evropské rady a Vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku, jejichž pravomoci se ovšem stále upřesňují. Podle názoru deníku The New York Times, který spekulace ještě rozvířil, k Obamovu rozhodnutí nejet do Španělska přispěla předchozí schůzka, která se konala v Praze.

Španělský premiér José Luis Zapatero se pokoušel Obamovo rozhodnutí ještě změnit a dokonce se za ním narychlo vydal do USA, jeho snaha byla ovšem neúspěšná.

Listopadový summit v Lisabonu, kde se ve stejnou dobu koná i summit NATO, se neuskuteční ve formátu Obama a většina evropských lídrů. Z tiskového prohlášení Evropské komise vyplývá, že se americký prezident setká jen s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem a předsedou Evropské komise Josém Barrosem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek