Bulharsko: Nedramatizujme vyhošťování Romů z Francie

23.08.2010
čtk

Bulharský velvyslanec ve Francii Marin Rajkov dnes apeloval na to, aby se „nedramatizovala“ skutečnost, že Francie v současné době vyhošťuje ze své země „omezený počet“ bulharských Romů, kteří v zemi pobývali nelegálně. Zdůraznil, že ze strany Francie jde o normální reakci. Naproti tomu Rumunsko zastává jiný názor a francouzský postup kritizuje.

Považuji ze nepřijatelné, aby se situace uměla dramatizovala a bezdůvodně odsuzovala přirozená praxe. Není nic normálnějšího, než že země Evropské unie, jako je Francie, usiluje o respektování zákonů, a to včetně evropských norem, řekl Rajkov v bulharském rozhlase. Bulharská média spolu s úřady se v zásadě vyhýbají komentovat zpřísňování francouzské přistěhovalecké politiky vůči bulharským Romům, kteří časově překročili povolení k pobytu ve Francii.

První skupina 13 vyhoštěných bulharských Romů přicestovala zcela v tichosti v pátek večer do Sofie. Jedenáct dalších Romů má přijet ve středu a dalších devět pak 10. září, informovala mluvčí bulharského ministerstva zahraničí. Ve druhé polovině září je budou následovat další vyhoštění, celkem jich prý nemá být více než 50.

Na rozdíl od Bulharska reakce Rumunska na současnou vlnu vyhošťování jejich Romů tak klidná není. Podle rumunského premiéra Emila Boce za miliony Romů v Evropě prý zodpovídají všechny evropské státy, nejen Rumunsko. Popírá také tvrzení Francie, že Rumunsko neplní sliby přijaté k řešení romské otázky. Francie se také netají tím, že se k eventuálnímu přijetí Rumunska do schengenského prostoru, jež je zatím plánováno na březen 2011, staví rezervovaně. Rumunská romská populace je největší v Evropě, její počet je odhadován až na tři miliony.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek