KŘESŤANÉ A SOCIALISMUS

KŘESŤANÉ A SOCIALISMUS
Čítanka textů: 1945–1989 / Díl 1.
Marek Čejka, Jiří Hanuš (eds.)
Nakladatel CDK 2008

Kniha Křesťané a socialismus editorů Marka Čejky a Jiřího Hanuše přináší soubor známých i méně známých, publikovaných i nepublikovaných článků, rozborů, esejů a prohlášení z let 1945–1989, které vzešly z křesťanského prostředí a jsou věnovány vztahu křesťanů k marxismu, socialismu a komunismu.

ANOTACE

Editoři vybrali texty zajímavých osobností křesťansky orientovaného myšlení a kultury. Jmenovat můžeme namátkou básníka a filosofa Rio Preisnera, historičku umění a spisovatelku Růženu Vackovou, politika a filosofa Václava Bendu nebo Přemysla Pittera.

Čítanka má ekumenický a reprezentativní charakter – zachycuje postoje katolíků, evangelíků, československých husitů, pravoslavných a dalších církevních společenství a přitom vystihuje celé spektrum názorů, od jednoznačně kritických přes analyticky vstřícné až po jednoznačně pozitivní.

V českém prostředí chce soubor přispět k poznání reakcí a rezistence křesťanství vzhledem k moderním ideologiím a režimům a k poznání jeho možností přinášet alternativní a současně životodárné koncepty. Jeho ambicí je též nabídnout čtenářům nové souvislosti a pohledy na naše dějiny po roce 1945.

Marek Čejka, Jiří Hanuš (eds.): Křesťané a socialismus. Čítanka textů: 1945–1989 / Díl 1., vydání: 1., vazba brožovaná, 180 stran, CDK 2008

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality