Průzkum: Francouzi podporují repatriaci balkánských Romů

27.08.2010
čtk

Postup francouzských úřadů proti balkánským Romům, kteří ve Francii působí ilegálně, má značnou podporu řadových Francouzů. Repatriaci Romů, kteří nemají náležité dokumenty, schvaluje 65 procent Francouzů. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu ústavu Opinionway, zveřejněného deníkem Le Figaro.

Odstranění některých romských táborů poblíž velkých měst schvaluje dokonce 69 procent dotázaných. Průzkum se uskutečnil internetem ve dnech 24. až 26. srpna na reprezentačním vzorku 1034 obyvatel starších 18 let.

Od začátku letošního roku Francie repatriovala 8313 Romů, uvedly francouzské úřady. Trestná činnost osob rumunské národnosti v oblasti Paříže se loni oproti roku 2008 zvýšila o 138 procent.

Tyto repatriace jsou součástí bezpečnostní politiky, kterou koncem července vyhlásil prezident Nicolas Sarkozy a která je zaměřena především na imigranty a Romy. Repatriace Romů vyvolaly kritiku jak ve Francii, tak v zahraničí. Zděšení nad repatriacemi Romů dnes vyjádřili evropští socialisté, odsoudil je Vatikán a Rada Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek