Kaddáfí v Římě – obchod a islám

31.08.2010
čtk

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí a předseda italské vlády Silvio Berlusconi se v pondělí v Římě dohodli na dalším posílení dvoustranných hospodářských vztahů, ale Berlusconi za to na domácí scéně sklidil i kritiku, že těmto vztahům obětuje zásady a důstojnost své země. Kaddáfí totiž využil cesty do Říma i k agitaci pro islám – pokusil se obrátit na něj 200 mladých Italek a k přestupu na islám vyzval celou Evropu.

Kaddáfí přijel do Itálie v neděli u příležitosti druhého výročí podpisu smlouvy o přátelství mezi oběma zeměmi. Při nedělním setkáním se skupinou mladých Italek jim rozdal korán a podle agentur prohlásil, že by Evropa měla konvertovat k islámu. Tři dívky mu údajně řekly, že by skutečně islám vyznávat chtěly.

Kdybych v Tripolisu vyzval libyjský národ, aby konvertoval ke křesťanství, asi bych se domů ve zdraví nevrátil, kritizoval Kaddáfího slova Rocco Buttiglione z Unie křesťanských demokratů a středu (UDC). Podobně se vyjádřil i římský list Il Messaggero.

To je jedna z typických hloupostí, které Kaddáfí říká. Měli bychom od něj již takový druh chování očekávat. Překvapuje mě, že se k němu chováme jako k váženému hostu, ale jsou v tom zřejmě ekonomické zájmy, komentovala skandál podle Reuters obyvatelka Říma Marina Merniová.

Kaddáfí je v Itálii už počtvrté během jednoho roku. Bydlí v luxusním beduínském stanu, který byl pro něho v neděli vztyčen v zahradě libyjského velvyslanectví v Římě. Minule si ho postavil ve veřejném parku Villa Pamphili, což vyvolalo pohoršení části Italů.

V tomto stanu se také sešel s Berlusconim. Podle italské agentury ANSA jednali hlavně o významných dohodách z oblasti energetiky, infrastruktury a ochrany hranic. Italská firma Finameccanica by tak měla Libyi dodat satelitní systém, který by měl pomoci střežit libyjskou jižní hranici, a asi dvacet italských firem se má zapojit do velkých projektů infrastruktury v Libyi, mimo jiné do dobudování tamní pobřežní dálnice.

Bez bližšího upřesnění bylo oznámeno, že tématem jednání byla i situace na Blízkém východě a problematika migrace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek