Kaczyński popřel spekulace o rezignaci

07.09.2010
čtk

Jaroslaw Kaczyński v dopise rázně popřel, že se chystá rezignovat na předsedu strany Právo a spravedlnost (PiS). Koncem srpna polský konzervativní list Rzeczpospolita s odvoláním na zdroje z PiS uvedl, že Kaczyński chce funkci předsedy složit po skončení letní politické pauzy.

Chci ujistit, že veškeré informace o mé ‚abdikaci‘ nebo demisi jsou zcela nepravdivé, napsal Kaczyński. Kdo se nebude chovat loajálně, může jít vlastní cestou, vzkázal předseda svým kritikům, které bylo v poslední době dost slyšet.

Podle některých poslanců PiS se strana příliš zaměřuje na smolenskou katastrofu při níž zahynul Kaczyńského bratr a prezident Lech. Lidem se žije stále hůř a jako opozice bychom o tom měli mluvit, myslí si zákonodárce, který si nepřál být jmenován. Dodal, že letecké neštěstí se podaří pořádně vyšetřit, pokud se PiS ujme moci. A nyní směřujeme k věčnému životu v opozici, říká.

V souvislosti s leteckým neštěstím u Smolenska Kaczyński v dopise pro své spolustraníky vytkl vládě Donalda Tuska z liberální Občanské platformy podlézavost vůči Rusku.

Pokud by se parlamentní volby v Polsku konaly minulý víkend, vyhrála by je podle průzkumu agentury Homo Homini pro Polský rozhlas Tuskova Občanská platforma s 41 procentem hlasů. PiS by skončilo na druhém místě, podpořilo by ho 28,4 procenta voličů. Poláci o novém složení parlamentu budou rozhodovat zřejmě příští rok na podzim.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek