Zelení mají v Německu už 20 procent


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 7. září 2010

Ještě nikdy nedosáhli němečtí zelení tak vysoko. Podle průzkumu agentury Forsa z konce srpna by Zelené volil každý pátý Němec. Přesto zatím nemají mnoho důvodů k oslavám, tvrdí Der Spiegel, který se zabývá i důvody nečekané obliby „strany ekologů“.

Zelení od parlamentních voleb zdvojnásobili počet svých voličů. Přitom již volební výsledek z roku 2009 znamenal rekordní úspěch v celé historii strany (10,7 %). Podle srpnového průzkumu by strana v případě předčasných voleb dokázala dohromady se Sociální demokracií (SPD) získat 47 procent hlasů, výrazně více než současná „černožlutá koalice křesťanských demokratů a Liberálů (CDU-CSU a FDP) s pouhými 35 procenty.

Jürgen Trittin
Němečtí zelení jsou na vzestupu. Může za to i jeden z předsedů parlamentní frakce zelených a bývalý ministr životního prostředí Jürgen Trittin. Časopis Der Spiegel ho dokonce označuje za ekologického Machiavelliho. (foto: Die Grünen)


Vítězstvím do opozice?

Ani vysoká oblíbenost u voličů ale Zeleným zřejmě nezajistí účast v koaličních zemských vládách. Jen příští rok voliči rozhodnou o novém složení vlád v šesti spolkových zemích. Problémem Zelených je paradoxně jejich síla. Například v Berlíně, kde se na podzim 2011 budou konat zemské volby, strana v průzkumech předběhla i vládnoucí SPD populárního starosty Klause Wowereita, který vládne v koalici se stranou Levice (Die Linke).

Do čela berlínské kandidátky Zelených se s největší pravděpodobností postaví Renata Künastová, bývalá ministryně pro ochranu spotřebitelů a od roku 2005 předsedkyně poslaneckého klubu Zelených v Bundestagu. S kým ale bude v případě vítězství v Berlíně vládnout? SPD pozici slabší koaliční strany odmítá a podobně je na tom i CDU. Spojení s Levicí zase pod vedením Künastové nepřipadá v úvahu, tvrdí Der Spiegel.

Nejpravděpodobnějším výsledek berlínských voleb tak bude velká koalice SPD a CDU, přičemž Zelení zůstanou opět v opozici.

Spolková země

Nejbližší zemské volby

Sasko-Anhaltsko

20. březen 2011

Bádensko – Württembersko

27. březen 2011

Porýní – Falc

27. březen 2011

Brémy

22. květen 2011

Berlín

podzim 2011

Meklenbursko – Přední Pomořansko

podzim 2011


Emancipace Zelených

Nejen v Berlíně se mezi Zelenými a SPD rozhořel boj o voliče. „Nechceme být věčně tím menším partnerem, jehož zájmy se nějak obejdou, říká poslanec za Zelené Konstantin von Notz. „V zemských volbách v roce 2011 nebudou Zelení jednoduše spoléhat na model rudo-zelená-plus. Konec konců bojujeme o stejné voliče, dodává Renata Künastová.

To uznává i generální sekretářka SPD Andrea Nahlesová. V rozhovoru pro Hamburger Abendblatt řekla, že Zelení jsou pro sociální demokraty konkurence, cílem je však nadále rudo-zelená koalice.

Podle bývalého ministra životního prostředí Jürgena Trittina se model SPD jako průmyslové strany a Zelených jako strany „osvětových témat vyčerpal. „Program Zelených jde daleko za témata ochrany životního prostředí a občanských práv. Souhlas s návrhy na ekologicko-sociální přeměnu hospodářství jde napříč celou společností. SPD proto také často ztrácí voliče u Zelených, řekl v rozhovoru pro Der Spiegel předseda parlamentní frakce strany.

Proč je zelená v kurzu?

Úspěchu Zelených nahrává hlavně tristní stav německé vládní koalice, kde kancléřka Angela Merkelová musí neustále hrát roli rozhodčího mezi FDP a CSU. Der Spiegel ale vyjmenovává i další důvody. Voliči podle týdenníku rychle zapomněli, že Zelení mezi lety 1998 a 2005 často způsobovali v rudo-zelené vládě chaos. Dalším trumfem je předseda parlamentní frakce Trittin, kterého magazín označuje za „ekologického Machiavelliho. A jako jeho mistrovský kousek připomíná kandidaturu Joachima Gaucka na spolkového prezidenta. Druhá předsedkyně parlamentní frakce Renata Künastová za sebou podle Spiegelu nezanechala výrazné výsledky, dokáže to ale zastřít svoji rétorikou.

Zelení také disponují „stabilní značkou. Zatímco CDU se pře o prodloužení životnosti jaderných elektráren, SPD o sociální politiku a FDP otočila od programu snižování daní a připouští dokonce jejich zvýšení, zůstávají pouze Zelení stranou, u které voliči vědí, co mohou očekávat, tvrdí Der Spiegel.

Zeleným nahrává i atmosféra ve společnosti. Být ekologickým je stále více populární. Po celém Německu vyrůstají nové bio-obchody. A že „zelená je cool již poznala i reklamní branže. Na vlně „zelená je krásná získala strana pětinu veškerých voličů. „Ale pouze do té doby, než začne znovu vládnout na spolkové úrovni, cituje Der Spiegel politologa Jürgena Faltera.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality