Americké církve, EU a Vatikán proti pálení koránu

08.09.2010
čtk

Američtí církevní představitelé v úterý ve Washingtonu společně odsoudili nálady namířené proti muslimské komunitě v USA, včetně záměru pastora malé floridské církve, který se chystá 11. září spálit korán. Zamýšlené znesvěcení koránu kritizovala dnes také Evropská unie a Vatikán. Pastor Terry Jones ale na demonstrativním zničení svaté knihy islámu trvá.

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová respektuje všechna náboženská vyznání a nepovažuje toto za dobrý postup, uvedla v reakci na plán fundamentalistické církve Dove World mluvčí šéfky unijní diplomacie Maja Kocijancičová. Rozhodně to odsuzujeme, dodala.

Na odsouzeníhodné projevy násilí nelze odpovídat urážkou knihy, kterou jistá náboženská obec považuje za svatou, konstatovala ve svém vyjádření z Vatikánu Papežská rada pro kulturu. Každé náboženství se svými svatými knihami, místy uctívání a symboly má právo na respekt a ochranu, dodala rada.

Představitelé americké katolické, evangelické, židovské a muslimské církve již v úterý odsoudili bludy a nesnášenlivost, které v USA provázejí debaty o postavení mešity nedaleko místa teroristických útoků z 11. září, a především záměr pastora okrajové floridské církve s přibližně 50 členy Terryho Jonese, který při mši za oběti teroristických útoků z 11. září 2001 hodlá spálit korán.

Osmapadesátiletý Jones uvedl, že dostal již přes stovku výhrůžek smrtí a z tohoto důvodu začal nosit u boku pistoli. Svého záměru se ale i přes tlak veřejnosti vzdát nehodlá. Řekl také, že jeho nápad má své stoupence, kteří posílají jeho církvi výtisky koránu, jež by měly v sobotu pohltit plameny.

Jak moc budeme ustupovat? Kolikrát ještě ustoupíme? Možná je místo ustupování teď čas povstat. Možná je načase vyslat radikálnímu islámu vzkaz, že nehodláme jeho chování dál tolerovat, prohlásil Jones, který označuje korán za zlo, protože hlásá jinou než biblickou pravdu a podněcuje radikální, násilné chování muslimů. Odmítavou reakci ostatních církví na jeho plán považuje za zbabělost.

Američtí církevní představitelé společně vydali prohlášení, ve kterém odsuzují pálení koránu jako porušení amerických hodnot. Každý, kdo si v občanském životě váží umírněnosti a chce uctít památku obětí teroristických útoků, by proto proti němu měl vystoupit.

Toto není Amerika, kterou jsme se všichni naučili milovat a na které nám záleží, řekl na úterní schůzce rabín Steve Gutow. Měli bychom se všichni postavit za naše muslimské bratry a sestry a říci, že takovéto praktiky nejsou v pořádku.

Církev Terryho Jonese je nezávislá na ostatních církevních autoritách. Podle agentury AP se jedná o představitele takzvaného letničního hnutí. Tato odnož evangelické církve se často angažuje v boji proti údajným satanistickým silám. Kromě rozdmýchávání protimuslimských nálad na sebe Jonesova církev upozornila také napadáním homosexuálů, mezi něž patří i starosta města Gainesville, ve kterém církev působí. Ten naopak vyhlásil letošní 11. září městským dnem solidarity mezi církvemi.

Pálení koránu již dříve odsoudil vrchní velitel spojeneckých sil v Afghánistánu David Petraeus, podle kterého může tento čin ohrozit životy amerických vojáků i Američanů žijících v zahraničí. Veřejně jej odsoudila také americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, šéf Bílého domu Robert Gibbs nebo americký ministr spravedlnosti Eric Holder, který ho označil za idiotské a nebezpečné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek