GAC projednal summit a Task Force

13.09.2010
Úřad vlády

Témata summitu evropské sedmadvacítky 16. září a Evropské rady, která se uskuteční 28.-29. října 2010 předjednali v Bruselu na Radě pro obecné záležitosti (GAC) ministři členských států. Českou republiku zastupovali ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a náměstek pro evropské záležitosti Michal Sedláček.

Zástupci členských států se zabývali hlavně vztahy Evropské unie se strategickými partnery a diskutovali aktuální stav jednání tzv. Task Force, která pod vedením stálého předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye řeší různé aspekty hospodářské koordinace.

Unie hledá možnost lepší spolupráce se strategickými partnery a způsob jak efektivněji vystupovat při jednání na mezinárodních fórech jako jsou G8, G20, OSN, OBSE apod. Česká republika považuje strategii vůči významným globálním hráčům za důležitý prvek při posilování vlivu EU ve světě. Podle náměstka pro evropské záležitosti Michala Sedláčka musí EU jasně rozlišovat mezi těmi, kteří sdílejí naše hodnoty a můžeme je tedy nazývat našimi spojenci a těmi ostatními.

„V souvislosti s jakoukoli diskuzí o komunikaci s partnery je dále klíčové, aby byly vždy jednoznačně definovány priority a byla provedena kvalitní realistická analýza s ohledem na to, co od nás tito partneři potřebují či očekávají. Všechny debaty by rovněž měly být vždy zaměřeny na konkrétní výsledky, řekl Sedláček.

Ministři na Radě diskutovali také aktuální stav jednání Task Force. Na říjnovém setkání Evropské rady má totiž skupina předložit závěrečnou zprávu. V čele české delegace bude na Evropské radě premiér Petr Nečas, zasedání se zúčastní také ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek