Turci podpořili v referendu změnu ústavy

13.09.2010
čtk

Turečtí voliči v referendu podpořili ústavní reformu, která omezuje vliv armády a povede ke změnám v soudní hierarchii. Pro dodatky k ústavě, k nimž Turecko povzbuzovala také EU, se vyslovilo 58 procent hlasujících. Premiér Recep Tayyip Erdogan výsledek uvítal jako historický mezník na cestě Turecka k plné demokracii.

Změny se týkají 26 článků ústavy. Dodatky omezují jurisdikci vojenských soudů a opravňují civilní soudy, aby v době míru soudily vojáky obviněné z pokusů o státní převrat nebo trestných činů proti bezpečnosti státu. V zemi je v současnosti vyšetřováno několik případů údajného spiknutí vysokých důstojníků armády s cílem svrhnout vládu.

Turecká armáda, která se považuje za garanta laického charakteru tureckého státu, svrhla za uplynulých padesát let celkem čtyři vlády. Současná turecká ústava byla přijata v roce 1982 po vojenském převratu.

Kritici obviňují vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP), že využívá reforem k tomu, aby zlikvidovala nezávislost soudnictví a jmenovala do vrcholných soudních funkcí své stoupence. Je to podle nich součást dlouhodobé strategie AKP islamizovat Turecko.

Referendum je pro vládnoucí Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) velkým povzbuzením před parlamentními volbami v roce 2011. Proti ústavním změnám vedl kampaň předseda opoziční Lidové republikánské strany Kemal Kiliçdaroglu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek