Tvrdé škrty mají Maďarsko dovést do eurozóny

13.09.2010
čtk

Maďarsko by mohlo splnit kritéria pro zavedení jednotné evropské měny euro v letech 2014 až 2015. Řekl to v rozhovoru pro maďarskou veřejnou televizní stanici M1 státní tajemník Mihály Varga. V současnosti Maďarsko žádné z kritérií neplní.

Doufám, že můžeme přijmout euro co nejdříve, jsem si jistý, že do 2014 až 2015 splníme (vstupní) kritéria, uvedl Varga. Vláda nedávno slíbila, že v příštím roce sníží státní deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je jedno z kritérií.

Státní rozpočet na rok 2011, který se vláda na konci října chystá předložit parlamentu, má být jedním z nejtvrdších od připojení Maďarska k Evropské unii v roce 2004. Země také bude muset začít splácet část úvěru 20 miliard eur (493,6 miliardy Kč), který získala v roce 2008 od Mezinárodního měnového fondu a EU na svoji záchranu před kolapsem.

V letošním roce má rozpočtový schodek činit 3,8 procenta HDP. Varga uvedl, že ke splnění rozpočtového cíle na 2011 bude muset vláda přísně kontrolovat své výdaje. V úvahu podle něj připadá spojení některých institucí a nevyloučil ani propouštění, které by však nemělo být rozsáhlé.

Ministr hospodářství minulý týden uvedl, že vláda bude muset snížit v příštím roce výdaje o 100 miliard až 200 miliard forintů (8,7 až 17,4 miliardy Kč) a splnit některé další podmínky, aby byla schopná snížit v roce 2011 rozpočtový deficit pod tři procenta HDP.

Varga také upozornil, že vláda by měla pracovat na zlepšení hodnocení rizik země, což by v budoucnosti mohlo pomoci ke snížení nákladů na úvěry. Další důležitou věcí je, že bychom měli snížit riziko země co nejníže to bude možné, a myslím, že dříve nebo později se to projeví ve financování veřejného dluhu, to znamená, že budeme schopni zvýšit dluh za nižší úrok, uvedl. Veřejný dluh Maďarska, což je další z kritérií pro přijetí eura, na konci druhého čtvrtletí stoupl na 83 procent HDP. Podle konvergenčních kritérií nesmí překročit 60 procent HDP, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek