Westerwelle: Členství Turecka v EU je možné

13.09.2010
Euroskop

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle ocenil výsledek tureckého referenda o změně ústavy a vyslovil se pro spravedlivé zacházení s Ankarou při vyjednávání o vstupu do EU. Plné členství Turecka v EU je podle šéfa vládních Liberálních demokratů (FDP) možné. Postavil se tak proti postoji strany kancléřky Merkelové CDU-CSU, která vstup Turecka do EU odmítá.

„Výsledek referenda, v kterém se obyvatelé vyslovili pro změnu ústavy, ukazuje, že Turecko se orientuje směrem k Evropě,“ řekl Westerwelle. „To znamená další krok na cestě k vnitřní modernizaci a demokratizaci země,“ dodal.

Ministr varoval před tím, aby bylo Turecko odstaveno na okraj a bylo necitlivě odmítnuto. Ankara má podle něj právo na rovnocenné zacházení a vstup Turecka do EU považuje za možný. Tím se lídr FDP vymezil vůči koaličnímu partnerovi CDU-CSU, který členství Turecka odmítá a vyžaduje pro něj vytvoření náhražky členství – privilegovaného partnerství.

V Turecku v neděli rozhodla většina obyvatel v referendu konaném přesně třicet let po vojenském převratu o rozsáhlých úpravách ústavy. Změny se týkají 26 článků ústavy. Mimo jiné omezují jurisdikci vojenských soudů a opravňují civilní soudy, aby v době míru soudily vojáky obviněné z pokusů o státní převrat nebo trestných činů proti bezpečnosti státu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek