Summit EU bude o sankcích, Pakistánu a kanadských vízech

15.09.2010
čtk

O sankcích za nedodržování rozpočtových pravidel a o dalším posílení ekonomické spolupráce mezi členy Evropské unie budou ve čtvrtek na mimořádném summitu v Bruselu jednat šéfové států a vlád zemí EU. Výjimečně se k nim kvůli rozsáhlé zahraničněpolitické agendě, která zahrnuje třeba pomoc záplavami zničenému Pákistánu, připojí i ministři zahraničí.

Pro Českou republiku zcela určitě tím nejdůležitějším bude jednání o takzvaných sankcích, o posílené ekonomické spolupráci, o tom, jak bude Evropská unie reagovat na to, že členské země musí respektovat Pakt stability a růstu (rozpočtová pravidla EU), řekla českým novinářům velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová.

Provinilci proti pravidlům možná přijdou o dotace

Prezident EU Herman Van Rompuy bude státníky informovat, k čemu dospěla jím vedená expertní skupina, kterou tvoří zejména ministři financí zemí EU. Ta by měla do října připravit návrhy změn současných rozpočtových pravidel. Zatím se však shodla pouze na přísnějším posuzováním národních rozpočtů. Od příštího roku by tak měly členské státy předkládat Komisi takzvané konvergenční programy místo na podzim již na začátku roku.

Problematickou otázkou zůstává, zda a jaké by za porušování pravidel EU měly platit sankce. Jednou z možností je omezení čerpání peněz z unijních fondů. Mezi návrhy zaznělo i pozastavení hlasovací práva zemím nedodržujícím pravidla. To by však vyžadovalo změnu unijních smluv, proti které se staví řada členských států i představitelů evropských institucí.

Kanadská víza jsou otázkou solidarity

Premiér Nečas dnes prohlásil, že Praha hodlá na summitu také vznést problematiku víz pro Čechy cestující do Kanady. EU by podle něj měla reagovat na diskriminaci jejích občanů za strany Kanady. Pro nás je důležité, aby se touto otázkou, tedy uvalením kanadských víz na české občany, zabývala i EU na unijní úrovni. Pro nás je to otázka celoevropské solidarity, řekl v Praze.

Ministři zahraničí budou debatovat o strategických partnerstvích mezi EU a třetími státy, jako je třeba Čína. Dále budou zvažovat možnosti pomoci Pákistánu, který zasáhly ničivé povodně. Nečekaně se na program summitu dostala i nová obchodní dohoda mezi EU a Jižní Koreou. Její podpis totiž kvůli možnému negativnímu dopadu na automobilový průmysl a zatím blokovala Itálie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek