Francouzští poslanci schválili důchodovou reformu

16.09.2010
čtk

Francie má od středy novou důchodovou reformu. Poslanci Národního shromáždění totiž poměrem 329:233 hlasů schválilo zvýšení odchodů do penze o dva roky. Jde o jednu z klíčových reforem prezidenta Nicolase Sarkozyho. Levice a odbory ji rozhodně odmítají jako nespravedlivou.

Schválení vládního návrhu bylo v podstatě jisté, protože vláda má v poslanecké sněmovně pohodlnou většinu. Podobně je tomu v Senátu, který bude podle nové zprávy agentury AFP reformu projednávat od 5. října.

Zvýšení minimálního věku pro odchod do důchodu během osmi let z 60 na 62 let je klíčový a také nejkontroverznější bod reformy. Plnou penzi bude od roku 2018 možné pobírat až od 67 let místo od 65 jako dosud.

Odbory a levice už proti tomu minulý týden zorganizovaly po celé zemi demonstrace, jichž se podle nich zúčastnilo 2,7 milionu lidí. Policie účast odhadla na milion. Dnes demonstrovalo proti reformě před budovou parlamentu v Paříži několik tisíc osob. Podle nejnovějšího průzkumu si 60 procent Francouzů přeje, aby vláda reformu zmírnila. Už 23. září se mají v zemi konat nové celonárodní protestní manifestace.

Vláda tvrdí, že reforma je nezbytná, nemá-li se důchodový systém zhroutit. Jeho schodek se v posledních dvou letech ztrojnásobil. Letos má dosáhnout 32 miliard eur (8 miliard korun), a pokud by se na systému nic nezměnilo, zvýšil by se v roce 2030 na 80 miliard a v roce 2050 na 114 miliard.

Podle vlády dosahují teď náklady na důchody 14,4 procenta hodnoty francouzského hrubého domácího produktu. Pokud o jde o zvyšování důchodového věku, argumentuje vláda také tím, že stejnou cestou se vydaly sousední země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek