Federalisté se houfují proti nacionalismu

17.09.2010
Euroskop

Šéfové liberální a zelené frakce v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt a Daniel Cohn-Bendit spojili síly a 15. září oznámili založení Spinelliho skupiny, pojmenované podle italského komunisty a zakladatele Evropského federalistického hnutí. Manifest podepsalo 33 významných osobností, mezi nimi i někteří bývalí politici jako Jacques Delors, Pat Cox nebo Joshka Fischer, napsal server EurActiv.com

Spineliho skupina chce bojovat s nacionalismem a propagovat evropský federalismus. Podle Verhofstadta vedou národní zájmy Evropu do slepé uličky. V konfliktu mezi národním a evropským zájmem by měl vždy převážit ten druhý, řekl vůdce Aliance liberálů a demokratů (ALDE).

Prvním krokem Spinelliho skupiny má být vytvoření mezistranické sítě europoslanců, kteří podporují federalistickou myšlenku. Skupina hodná také před Evropskou radou pořádat stínové summity, kde hodlá prezentovat proevropské postoje. K prvnímu většímu setkání signatářů manifestu má dojít 9. března 2011.

Manifest podepsala také místopředsedkyně EP za frakci zelených Isabelle Durantová. Popřela však, že by Spinelliho skupina jakkoli souvisela se snahami Cohn-Bendita o vytvoření celoevropské kandidátky pro volby v roce 2014.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek